Dr. sci. med. dr Milomir Gačević: Lifting se radi jednom u životu

Spec.estetske, plastične i rekonstruktivne hirurgije Dr. sci. med. dr Milomir Gačević

Trendovi  u estetskoj i plastičnoj hirurgiji  donose nove  standarde  lepote. Moda diktira nove tehnike  i konture. U opticaju   su i  manje invazivne metode, do novog looka dolazi se brže i jednostavnije.  Ali za face lifting nema alternative, kaže poznati beogradski hirurg, Doktor medicinskih nauka dr Milomir Gačević. Napominje da su danas u primeni  hijaluron i plazma,  sopstvene masti i druge metode   kojima se do neke životne dobi može postići  mladalački  izgled  lica.   Kritična regija  je vrat,  gde primena ovih neinvazivnih tehnika nema efekta.   Na vratu se najpre pojavljuju  znaci starenja.

pre
posle

-Prvi pokazatelj  starosti naročito kod žena je taj srednji, mandibularni  deo lica i vrata.  Vrat kod žena odaje godine. Dok koža lica do nekog životnog doba  još deluje mladoliko, na centralnom delu vrata postaje tanja i počinje da se gužva. Postaje kao kora od narandže.  U takvim situacijama kada je koža lica još očuvana,  da bi je osvežili primenjujemo kolagen, hijaluron, siluet niti, botoks, masti i sl.   Ove metode nemaju efekta na vratu, gde  problem rešavamo parcijalnim liftingom,  koji obuhvata  srednji vilični deo lica  i vrat.  Kao i kod kompletnog liftinga, rez je  nevidljiv, iza uva kaže dr Gačević.

Nehiruške procedure nemaju efekta  na podočnjacima i vratu,  gde je koža tanka.

Napominje da se lifting vata radi u lokalnoj anesteziji ili blagoj sedaciji a oporavak je kratak. Zategnu se mišići vrata, redukuje višak kože, vrat dobija  gipkost,  punoću,  lice – dekolte zablista.   Efekti parcijalnog liftinga  do   50. godine života  su izvanredni  i dugotrajni. Dok se u starijoj dobi,  preporučuje kompletni face lifting. Jer primena nehirurških metoda tada, nema trajniji efekat čak ni na licu. Tonus koji se postiže primenom nehirurških metoda, u starijem dobu brzo splašnjava.

— Face liftingom se dobija 15 godina –manje. Jer se osim kože,   zatežu i mišići. Koža ne sme da se pretegne, takodje treba paziti na nerve, krvne sudove, druge mišiće.  To je suptilan postupak apsolutno sa najvećim efektom,  bez pandana  u estetskoj hirurgiji. Radi se jednom u životu.  Lifting lica je daleko složeniji postupak od liftinga vrata, jedan je od najsloženijih zahvata  koji ne može da radi svaki plastični  hirurg.  Greška može biti kobna po estetiku i zdravlje pacijenata. U Srbiji se retko koji hirurg  usudjuje da radi pravi face lifting.   Pod tim nazivom obavljaju  se intervencije koje se uglavnom svode na redukciju kože, ističe dr Gačević.

dr Milomir Gačević sa izlaganja doktorata na VMA

Medicinski fakultet  završio je u Sarajevu, specijalizirao je i doktorirao  na Vojno medicinskoj akademiji (VMA) u Beogradu, gde je radio više od dve decenije.  Jedan je od najpoznatijih stučnjaka u regionu u oblasti estetske, plastične i rekonstruktivne  hirurgije. Gostujući je hirurg  u Podgorici i Novom Sadu  i vlasnik ugledne privatne klinike “Adonis“, odnedavno i na novoj lokaciji  na Gundulićevom Vencu  u Beogradu.

Da li se pacijenti plaše liftinga ?

Nervi na licu, nisu na dohvat rukle, nisu  vidljivi  golim okom,  pacijenti ih ne osećaju i ne razumeju se   baš puno. Pacijenti se više plaše  skidanja podočnjaka.  Misle da im taj postupak može povrediti oko. Ali pacijenti nisu ni dužni da znaju nešto o tome.  Odgovornost je na hirurgu.  Za pravi face lifting  tipa Djovani Botija, gde se podiže  kompletna koža i mišići i sve uredno vraća,  neophodno je veliko iskustvo. To radi dvojica – trojica hirurga u Beogradu.

Koji su standardi lepote danas,  šta se najviše  traži?

Trendovi se menjaju. Do pre dve godine na ceni su bile široke usne, bananaste,  koje se vide preko dve  ulice.  Danas se traže usne koje su samo u srednjem, centralnom delu podignute.  Takodje, poslednjih godina je trend  izrazito  naglašenih zigomatičnih regija.

Pre
posle

To je deo lica u predelu jagodičnih kosiju, gde se  centralni deo ispod očiju izbaci  napred.  Vidimo to kod ovih naših umetnica,  kao da su ubacile dve mandarine.   A prema najnovijim pravilima mode, jagodični  deo ne sme biti  prenaglašen, već spušten, pa se centralni deo faktički sada pozicionira do pola lica.  Time se dobija  jedna polulučna jagodica koja deluje  lepo.  I dalje se traže zategnuti i podignuti gornji kapci, podignute obrve, tzv. mačkaste oči,  da vilična linija bude u kontinuitetu a krajevi vilične linije,  naglašeni, oštri.

Modna  pravila ne zaobilaze ni nos ?

Kaže se da o ukusima ne treba raspravljati.  Na ceni je  jedan blago  nakaradni izgled nosa, tzv. bebi i tzv.  Barbika nos.   Kada pogledate recimo, anfas lica pacijentkinje, te nosnice su kao dve pećine.  Pacijentkinje misle da je to lepo,  naše umetnice  masovno idu u Tursku.  Neki  kolega tamo  to serijski pravi.  Nezvisno od svih drugih parametara, veličine i oblika glave, nema veze da li  je  lice okruglo, jajasto, četvrtasto. Njemu su svi nosevi isti.   Taj kolega ne radi ništa drugo osim noseva.  Štancuje ih, i to po jako niskoj niskoj ceni, što je čudno za Tursku. Jer tamo ima i ozbiljnih  hirurga, čije su cene znatno veće nego kod nas.

pre
posle

Za dojke je važno da budu prilagodjene fizičkoj konstituciji. Da prirodno “leže”  gradji  žene! Treba da izgledaju predivno i da deluju prirodno.Kažete da pacijenti treba da budu obazrivi?

Kažete da pacijenti treba da budu obazrivi?

Postoji neka klinika, takodje u Turskoj  gde se grudi  rade za 1.200 eura. To je nepojmljivo niska cena.  Pitam se kako je to moguće, kada jedan par implantata košta 1.400e. Kakvi su to implanatati?  Gde su tu troškovi anestezije? I koji se uopšte  anestetici koriste ?   Ako hoćete  da uspavate pacijenta sa kvalitetnim anesteticima, dobra anestezija  košta 400-500 eura.   Sa opijatima se ne valja šaliti. Ako su nekvalitetni  ostavljaju  posledice  na jetru,  bubrege, kožu, centralni nervni sistem. Kvalitetna anestezija,  nema štetne posledice po organizam.  Pitanje je kakvi se to anestetici koriste  kada je  cena  ugradnje dojki  nerealno niska.

Sa preoblikovanjem lica, treba početi ranije ?

Kod nekih osoba lice sporije stari, kod nekih brže. Ako su majka ili baka, u odredjenim godinama imale odredjen izgled, to se genetski prenosi. Zato treba preduprediti, krenuti na vreme sa primenom metoda koje čuvaju kvalitet kože i tonus lica.  Primenom neinvazivnih metoda, kolagenom, hijaluronom, zadržati mladalački izgled. Jer su hijaluron i kolagen prirodni,  gradivni elementi mišića i kože. U optimalnoj životnoj dobi, kožu i mišiće treba pripremiti  na složenije metode u kasnijim godinama,  ukoliko želimo da zadržimo lep  izgled u starosti.

Nakon 50. godine života hijaloruon,  plazma, mezoniti.. ne mogu imati dugoročni efekat.  Tonus lica koji je pacijent dobio intervencijom,   nakon par meseci  splašnjava. Pacijent potroši novac i posle tri meseca  bude razočaran.

Kada govorimo o izgledu tela,  figure, da li je gubitak struka prva odlika sterenja?

pre
posle

Nekada su žene uspevale da očuvaju  liniju, do poznijih godina.  Više su se kretale, bile izloženije većim fizičkim naporima. Danas se poslovi obavljaju preko računara.  Previše se sedi.  S druge strane, broj obaveza je veći, pa nema puno vremena za vežbanje. Pitanje je i načina,   kvaliteta ishane.  A masne naslage kod žena i muškaraca naravno, se najviše skupljaju iznad kukova u pojasu stomaka.  Taj šlauf, preliva preko majce i deluje  ružno.  Ali ima osoba kojim to i ne smeta. Sopstvenim ušima sam slušao  u svojoj ordinaciji, kada žena hvali svoje salo,  smatra da joj to baš lepo stoji.

Ako smeta, kako rešiti?

Masne ćelije se talože i na ledjima, nadlakticama, podlakticamam, ali najbrže i najviše oko stomaka. Liposukuscijom se izvuku te masne ćelije, ali je često potrebno uraditi i dermolipektomiju, kojom se odstranjuje   višak kože. Rez je u predelu kupaćeg kostima.  Efekat je odličan. Stomak je ravan, koža zategnuta.  To je rezultat koji traje, naročito ako je motiv i za promenu navika, pravilnu ishranu i vežbanje.

Dr Gačević je jedan od najvećih stručnjaka u rešavanju problema  urodjenih anomalija kod dece: tkz. zečije usne, vučje ždrelo, deformiteti šake, prekomerni ili spojeni prsti (sindaktilije).Kod dece se ponekad javlja problem  tkz. klempavih ušiju. Ovaj bizaran problem, često nailazi na podsmeh okoline. Dete zbog toga trpi od svojih vršnjaka. Problem klempavih ušiju treba rešavati pre polaska u školu.

Da li se u jednoj  intervenciji, pod jednom  anestezijom  može  spojiti više  zahvata?

Od pacijenata van Srbije,  najviše mi dolaze oni iz Amerike

Neke kolege pacijentima obećavaju da pod jednom anestezijom mogu da ih reše svih muka koje im smetaju ali i treba biti obazriv. Nije dobro  držati pacijenta  na operacionom stolu deset sati.  Liposukcija stomaka, nadlaktica, nogu,  korekcija dojki… Ali takvim radom može se ugroziti zdravlje pacijenta,  može doći do gubitka veće količine krvi. Nije pametno, niti bih  kao kao hirurg ulazio u takve  situacije, koje ugrožavaju bezbednost pacijenta. Mogu se spojiti  dve intervencije, recimo  nadlaktice  i podizanje grudi. Takva  operacija traje četiri sata i to je  dovoljno.   Sledeći put može se uraditi  stomak i natkolenice, opet 3-4 sata.  Kod zatezanja zadnjice,  radi se samo ta regija. Anestezije su kvalitetne, nema gubitka krvi, tečnosti. Ozbiljan hirurg neće spajati više regija  i ugroziti zdravlje  pacijenta.

Lice,  dojke ili struk?  Šta uraditi prvo?

Lice je odraz duha, duše,  to je ono što se prvo vidi kod ljudi i na čemu najduže zadržavamo svoj pogled. Posle lica,  deo tela koji se kod žena najviše uočava su dojke. Koliko su  privlačne, zavisiće od njihovog tonusa i  oblika.  Najvažnije je da budu prilagodjene fizičkoj konstituciji. Da prirodno “leže”  gradji  žene! Dojke treba da izgledaju predivno, a da deluju prirodno.

Šta vam je najteže u poslu ?

Kada se pacijentkinje interesuju za detalje izvodjenja intervencije koje ne mogu, niti treba da znaju. Prirodno je da se interesuju za rezultat, ili bezbednost tehnike. Ali neke pacijentkinje se pod uticajem  interneta, ponašaju  kao  da su dosegle struku.  Često su u pitanju sasvim pogrešne informacije, poluistine,  koje nisu realne, ni primenjive  u konkretnom slučaju.  Najteže mi je da se borim sa takvim predubedjenjima.

Načelo u radu?

Pre svega, poštenje! Ne želim da manipulišem očekivanjima pacijenata, nastojim da im u razgovoru  razrešim svaku  zabludu.  Uvek iskreno kažem šta se može i ne može dobiti nekom intervencijom.

http://www.bolnica-adonis.co.rs/

S.N.