Đaci obeležili školsku slavu

djaci-obelezili-skolsku-slavu

Vesti

Vernici su ispunili hram Svetog Nikole u Vajkolu

Proteklog vikenda episkop australijsko-novozelandski Siluan boravio je u kanonskoj poseti parohijama u Kvinslendu.

Vladika je dočekan srdačnom dobrodošlicom sveštenstva i mnogobrojnih vernika, koji su se okupili na liturgijama u hramovima u Brizbejnu.

U subotu je episkop Siluan molitveno prisustvovao bdeniju u crkvi Svetog Nikole u Vulungabi, gde se posle službe obratio prisutnima besedom.

Mališani u narodnim nošnjama dočekali su vladiku ispred crkve u Vulungabi

Vladika je govorio na temu “Lestvica“, asketskog dela Prepodobnog Jovana Lestvičnika, kao slike hrišćanskog kretanja na putu spasenja.

Narednog dana, u četvrtu nedelju Časnog posta, episkop Siluan je načalstvovao arhijerejskom liturgijom uz sasluženje sveštenstva i sveštenođakonstva u hramu Svetog Nikole u Vajkolu.

Na liturgiji su prisluživali ipođakoni i čteci brizbejnsko-velingtonskog namesništva, uz molitveno prisustvo velikog broja vernog naroda.

Đaci škole u Vajkolu i episkop Siluan

Posle molitve, vladika je blagoslovio slavske darove u čast Svetog Nikolaja Srpskog, a za zdravlje i spasenje dece Crkvene škole i folklora pri Crkvenoj opštini Svetog Nikole u Vajkolu, koji su ovom prilikom proslavili svoju slavu i nebeskog zaštitnika Svetog Nikolaja Velimirovića.

Na kraju liturgije, vladika se obratio vernom narodu arhipastirskom besedom, govoreći o krizi vere u savremenom društvu, o potrebi da se molimo Bogu i da se trudimo da živimo blagodatnim svetotajinskim i svetovrlinskim životom Crkve, da bi se održali na putu Hristovom.

Posle liturgije prešlo se u Crkvenu salu, gde su trpezu ljubavi pripremile članice parohijskog Kola srpskih sestara.

Učenici crkvene škole u Vajkolu upriličili su prigodan program

Tom prilikom, upriličen je prigodni program u kome su deca imala priliku da prikažu svoja znanja stečena u Crkvenoj školi. Podeljene su i nagrade, a na kraju se prisutnima obratio starešina hrama Svetog Nikole, protojerej Staniša Ostojić.

Na kraju se i vladika zahvalio svima, a naročito deci, pedagozima i roditeljima na trudu i žrtvi, govoreći o značaju pravoslavnog vaspitanja dece i očuvanju porodice kao male crkve i blagoslovenog jezgra društva.

Istog dana, u večernjim časovima, episkop Siluan je molitveno prisustvovao Velikoposnom večernjem u hramu Svetog Nikole u Vulungabi, objavljeno je na zvaničnoj stranici Mitropolije australijsko-novozelandske.

Detaljnije