Home DijasporaAustralija Dim istanjio ozonski omotač
dim-istanjio-ozonski-omotac

Dim istanjio ozonski omotač

by Urednik

EPA

Studija objavljena u časopisu “Priroda” otkrila je da je dim od požara u Australiji 2019. i 2020. godine privremeno oštetio ozonski omotač za tri do pet odsto. Dim iz požara, koji je kružio širom sveta, izbačen je u stratosferu, drugi sloj Zemljine atmosfere, pomoću oblaka pirokumulonimbusa. U ozonskom omotaču, delu stratosfere, molekuli ozonskog gasa apsorbuju visokoenergetske ultraljubičaste zrake sunca. Ovo smanjuje količinu radijacije koja stiže do površine Zemlje.

Profesorka Suzan Solomon, vodeći istraživač i atmosferski naučnik s Tehnološkog instituta Masačusetsa u SAD, rekla je da je uništavanje ozona česticama dima slično procesu ozonske rupe na Antarktiku koja se formira svakog proleća, “ali na mnogo većim temperaturama”.

Aerosoli dima, otkrili su istraživači, mogu da aktiviraju hlor i da formiraju jedinjenja koja zatim uništavaju molekule ozona.

Solomon je rekla da se hlor u stratosferi smanjuje otkako je Montrealski protokol iz 1987. godine ukinuo upotrebu hlorofluorougljenika koji oštećuju ozonski omotač.

– Sporo obnavljanje ozonskog omotača je reda veličine jedan odsto po deceniji u srednjim geografskim širinama – objasnila je profesorka i ujedno upozorila da bi češći požari mogli da odlože oporavak ozona.

– Samo u 2020. godini imali smo gubitak od tri do pet odsto omotača. Omotač će se oporaviti, ali samo ako se gubitak ne neastavi narednih godina – istakla je profesorka Solomon.

Tanje iznad Australije?

Dr Martin Džaker, predavač na Univerzitetu Novog Južnog Velsa, saglasio se da bi se ozonska rupa mogla “oporaviti” sporije nego što se očekivalo, kao rezultat više šumskih požara u budućnosti.

– Za Australiju je od posebnog interesa proširenje ozonske rupe dalje od ekvatora, što znači da ozonski omotač može postati tanji mnogo bliže mestu gde žive milioni Australijanaca – istakao je Džaker.

Detaljnije

Related Posts