Delegacija Ministarstva za dijasporu u poseti Beču

Ministar za dijasporu Srđan Srećković i pomoćnik ministra za ekonomsku saradnju sa dijasporom đorđo Prstojević, boravili su 20. i 21. marta 2009. godine u Beču, gde su se sastali sa predsednicima srpskih klubova i udruženja iz Austrije, predstavnicima crkve i uglednim pojedincima.

Ministar je tokom susreta sa predsednicima udruženja iz Austrije izjavio da država ne može da vodi jasnu politiku prema dijaspori bez Zakona o dijaspori.
Srećković je najavio skoro donošenje ovog zakona koji će predstavljati osnovu za dugoročnu politiku Srbije prema rasejanju, istakavši da je tokom dvomesečne javne rasprave stiglo dosta predloga od kojih su mnogi postali deo konačne verzije Nacrta. Predstavnici udruženja i Srpske pravoslavne crkve predložili su ministru otvaranje «Srpske kuće» i srpske gimnazije u Beču sa ciljem da se spreči asimilacija srpske dece i poboljšaju uslovi za sprovođenje nastave srpskog jezika u Austriji. Srećković je pozdravio ovu inicijativu i izrazio uverenje da će se izgraditi dublji i tešnji odnosi matice i dijaspore u budućnosti. Kada je reč o položaju dijaspore u Austriji, Srećković je objasnio da je bitno da srpska zajednica u ovoj zemlji mora da nastupa jedinstevnije i složno pred austrijskim vlastima i da samo pametnim pristupom može dosta toga da ostvari u cilju daljeg poboljšanja svog položaja.

Drugog dana posete, 21. marta 2009, ministar Srećković je otvorio kulturno-umetničku smotru pod nazivom pod nazivom «27. narodni festival Srba u Austriji» u organizaciji Saveza Srba u Austriji i Zajednice Srpskih klubova u Beču. Ovoj svečanosti prisustvovalo je preko 700 zvanica, među kojima i mnogi ugledni gosti: ministarka za integracije Sandra Frauenberger, državni sekretar Vlade Austrije Andreas Šider, predsednik Radničke komore Austrije Herbert Pumpel i dr. Tom prilikom, predsednik Saveza Srba u Austriji Mališa Ilić uručio je Zahvalnicu ministru Srećkoviću za dosadašnju uspešnu saradnju, ocenivši njegovu posetu kao istorijsku s obzirom da je to prva poseta ministra dijaspore srpskoj zajednici u Austriji.

Savez Srba u Austriji okuplja 74 kluba iz cele Austrije i ove godine obeležava tri decenije rada. Na osnovu 150 godina postojanja Srpske pravoslavne crkve u Beču, Srbi u Austriji mogu 2010. da zatraže dobijanje statusa manjine u ovoj zemlji, uz podršku Saveza, crkve i pomoć iz matice.