Dani otvorenih vrata za dijasporu

U BEOGRADU OD 20. DO 30. DECEMBRA

RASEJANJU ŠIROM OTVORENA VRATA

• Zvaničnici iz svih sektora Ministarstva za dijasporu od devet sati ujutru do 21 čas razgovaraće sa našim ljudima iz rasejanja

Svakog radnog dana od devet sati ujutru do devet sati uveče u Ministarstvu za dijasporu Vlade Republike Srbije, od 20. do 30. decembra, trajaće akcija „Dani otvorenih vrata za dijasporu“. U tim terminima, u prostorijama ministarstva u Beogradu, ulica (Vase čarapića 20), uvek će barem jedan od zvaničnika, iz svih sektora ministarstva, biti dostupan za susret sa našim ljudima iz rasejanja, najavila je u izjavi za „Vesti“ Neda Maletić, savetnik za medije ministra dijaspore.
– Ako na neko od pitanja ne budemo mogli istog trenutka da odgovorimo ili pomognemo, uputićemo ljude na nadležne institucije i posavetovati ih kako da najefikasnije reše problem koji imaju – poručila je Maletićeva.
U ime Ministarstva za dijasporu, ona je pozvala „sve naše sunarodnike iz rasejanja, da posete ovu svoju kuću u Beogradu, u kojoj su uvek dobrodošli i koja ih očekuje širom otvorenih dveri“.
– Za njih i zbog njih organizujemo akciju „Dani otvorenih vrata“. Želja nam je da se ljudi, koji dolaze u Srbiju za božićne i novogodišnje praznike, upoznaju sa radom ministarstva i u susretu sa zvaničnicima iznesu svoje zahteve, primedbe, inicijative i predloge radi još bolje saradnje matice i dijaspore – kaže sagovornica „Vesti“.

Zlatne značke

– Tokom akcije održaćemo i nekoliko vrhunskih književnih večeri, a 27. decembra biće uručene i zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije najzaslužnijim ljudima iz dijaspore, za celokupan doprinos razvoju i negovanju kulture – izjavio je za „Vesti“ Miodrag Jakšić pomoćnik ministra dijaspore.
Lista potencijalnih laureta još nije zaključena, pa Jakšić poziva organizacije i istaknute pojedince u rasejanju da nastave da predlažu kandidate za pomenuto priznanje.

Tokom akcije, pojašnjava Neda Maletić, dežuraće predstavnici sva tri sektora u ministarstvu: za statusna pitanja dijaspore, za unapređenje veza sa organizacijama u rasejanju i za ekonomska pitanja dijaspore. Planira se takođe da se 21. decembra javnosti predstave rezultati ovogodišnjeg rada ministarstva i plan aktivnosti za iduću godinu.
Za 27. decembar predviđena je javna rasprava o radnoj verziji Nacrta zakona o dijaspori. Na tom okruglom stolu, napominje Maletićeva, „očekuju se predstavnici dijasporskih organizacija, ali i koncizne diskusije isključivo u vezi zakona, da bi se došlo do konkretnih rezultata u korist dijaspore“.