Cuvari korena i obicaja matice

Srpska škola Vuk Karadžic smeštena u Sent Albansu i ovog februara okupice brojne dake – Srbe u Melburnu koji su odlucili da ne zaborave svoj jezik i tradiciju.
I do sad je ova škola mogla da se pohvali dobrim ucenicima i složnom ekipom uciteljica, a odnedavno je koordinator škole postala Tanja Kožul, koja se, kako kaže, rado latila ovog posla.
– Prošavši kroz rat i kroz sve što su mnogi, kao i ja, prošli, shvatila sam koliko je bitno, narocito daleko od domovine, negovati svoju tradiciju, obicaje i jezik. Prvo smo i sami upisali našeg sina u ovu školu, a potom sam se eto i sama prihvatila ovog posla – kaže Tanja Kožul.
Srpska škola „Vuk Karadžic“ postoji više od dvadeset godina, pa je zato krasi i dobar renome.

Saradnja sa roditeljima

– Želim da podstaknem na razmišljanje sve roditelje da se aktivno ukljuce u rad njihove dece i škole, te da im porucim da je svaka pozitivna ideja sa njihove strane – dobrodošla. Nacin funkcionisanja svojevrsnog „kruga“ roditelj-dak-uciteljica-uprava-roditelj bice od velike važnosti, kada dode na red realizacija bogatog plana i programa za narednu školsku godinu. Saradnja putem roditeljskih sastanaka, takode, ne bi trebalo da izostane – smatra Tanja Kožul.

– Smatram da imamo veoma dobru decu i ja ih licno prihvatam kao savršene licnosti, kojima je samo potrebna naša pažnja i podrška, pa da se formiraju u veoma kvalitetne licnosti – istice Tanja.
đaci su trenutno na raspustu, ali je školska godina sve bliže.
– Nastava pocinje u februaru, a kako sada stvari stoje, imacemo oko 120 ucenika. Priliv emigranata je sada sve manji, pa više nema onako velikog broja dece, ali je i dalje mnogo onih koji žele da pohadaju srpsku školu – objašnjava Tanja.
Srpska škola „Vuk Karadžic“ ce ove godine imati pet ili šest odeljenja, sa razlicitim uzrasnim grupama.
– Deca ce biti podeljena u pet ili šest odeljenja, ali ce program biti prilagoden deci od 1. do 12. razreda. Zavisno od toga koliko razreda formiramo, toliko cemo uciteljica angažovati za rad sa decom – kaže naša sagovornica.
Škola „Vuk Karadžic“ se nalazi u BRIMBANK Collage u Jamieson Street u Sent Albansu.

Timski rad – za uspeh

– Važno je naglasiti i to da škola „Vuk Karadžic“ nastavlja da neguje timski rad visoko kvalifikovanih uciteljica, a veoma smo zahvalni i ocu Borislavu Petrovicu na njegovim predavanjima iz veronauke. Naš je moto „Negujmo našu srpsku školu kao kolevku njenog postojanja“ i necemo odustati od njega“ – kaže Tanja Kožul.

– Bilo je planova da se škola preseli bliže crkvi u Sent Albansu, ali sacekacemo još malo – kaže Tanja.
Za decu ce, kako Tanja navodi, kao i svake godine, biti priredeno mnoštvo zanimljivih dogadaja.
– Vec je napravljen plan i program za narednu školsku godinu. Organizovacemo dva izleta – u martu i novembru, a veoma je draga svima i školska slava Sveti Arsenije Sremac u oktobru. Maturanti su ove godine zbog nemilog dogadaja – smrti supruga jedne od naših uciteljica, preskocili matursko vece, ali cemo se potruditi da im i to nadoknadimo ove godine – objašnjava Tanja Kožul.
Tanja, takode, izmedu ostalog, istice važnost profesionalnog rada škole.
– Mi smo tu prvenstveno radi naše dece i zato je jako bitno da rad škole podignemo na što viši i profesionalniji nivo, kako bismo kod razlicitih australijskih kancelarija uspeli da steknemo reputaciju, što bi, naravno, bilo korisno i za celokupnu srpsku zajednicu, koja je ovde dosta jaka – smatra Tanja Kožul.