Cetiri uslova za roditeljsku vizu za ulazak u Australiju

Državljani Australije, kao i nosioci vize stalnog boravka u Australiji mogu da sponzorišu svoje roditelje za useljenicke australijske vize, po roditeljskom osnovu. Odobrenje roditeljske vize generalno zavisi od ispunjenja sledecih zakonom propisanih uslova: testa balansa porodice (balance of the family test), sponzorskih uslova, dobrog zdravstvenog stanja i nepostojanja kriminalne prošlosti. Jedan od osnovnih uslova da bi se dete odobrilo kao sponzor, jeste da je državljanin Australije ili nosilac vize stalnog boravka, te da boravi u Australiji tokom dve godine koje prethode podnošenju molbe za dovodenje roditelja u Australiju, po roditeljskom osnovu. Test balansa porodice znaci da:
S najmanje polovina dece podnosioca molbe žive u Australiji kao njeni državljani ili nosioci vize stalnog boravka ili
S da je broj dece podnosioca molbe, koja žive u Australiji, veci od broja dece koja žive u bilo kojoj od stranih država.
U okviru roditeljske kategorije razlikuju se dveklase: roditelj u poodmaklim godinama i roditelj u radnom dobu.
U klasu „roditelj“ u poodmaklom dobu spadaju roditelji koji imaju dovoljno godina da dobiju starosnu penziju u Australiji. Ovo za muškarce znaci minimum od 65 godina, dok za žene ove godine se krecu izmedu 60 i 65 godina, zavisno od datuma rodenja. Postojeci propisi omogucavaju da se molba po ovom osnovu u ovoj klasi preda izvan, ali i u Australiji (ukoliko su ostali zakonski uslovi ispunjeni). Klasa „roditelj“ u radnom dobu obuhvata osobe koje nemaju dovoljno godina da bi dobile starosnu penziju u Australiji. U ovoj klasi molba se može predati samo izvan Australije.Pri predaji molbe za roditeljsku vizu se uplacuje 1.125 dolara ako se molba predaje izvan Australije. Za molbu koja se predaje u Australiji uplacuje se 1.670 dolara. Naknadno, pred odobrenje vize, traži se uplata od 1.005 dolara po osobi ukljucenoj u molbu za vizu. Ovaj iznos je namenjen za lekarske troškove. Jedan od uslova za odobrenje vize je i uplata tzv. bonda u iznosu od 3.500 dolara za nosioca molbe, te dodatnih 1.500 dolara za svaku od osoba preko 18 godina koja je ukljucena u molbu.
Ukupan broj molbi u ovoj kategoriji je oko 20.000. Od ovog broja 15.000 podnosilaca molbe još uvek nije u tzv. redu za odobrenje vize. Od ostatka koji su vec u redu, u proteklih nekoliko godina se odobrava po 500 viza godišnje.