Cetiri uslova za roditeljsku vizu za ulazak u Australiju

Državljani Australije, kao i nosioci vize stalnog boravka u Australiji mogu da sponzorišu svoje roditelje za useljenicke australijske vize, po roditeljskom osnovu. Odobrenje roditeljske vize generalno zavisi od ispunjenja sledecih zakonom propisanih uslova: testa balansa porodice (balance of the family test), sponzorskih uslova, dobrog zdravstvenog stanja i nepostojanja kriminalne prošlosti. Jedan od osnovnih uslova da bi se dete odobrilo kao sponzor, jeste da je državljanin Australije ili nosilac vize stalnog boravka, te da boravi u Australiji tokom dve godine koje prethode podnošenju molbe za dovodenje roditelja u Australiju, po roditeljskom osnovu. Test balansa porodice znaci da:
S najmanje polovina dece podnosioca molbe žive u Australiji kao njeni državljani ili nosioci vize stalnog boravka ili
S da je broj dece podnosioca molbe, koja žive u Australiji, veci od broja dece koja žive u bilo kojoj od stranih država.
U okviru roditeljske kategorije razlikuju se dveklase: roditelj u poodmaklim godinama i roditelj u radnom dobu.
U klasu “roditelj” u poodmaklom dobu spadaju roditelji koji imaju dovoljno godina da dobiju starosnu penziju u Australiji. Ovo za muškarce znaci minimum od 65 godina, dok za žene ove godine se krecu izmedu 60 i 65 godina, zavisno od datuma rodenja. Postojeci propisi omogucavaju da se molba po ovom osnovu u ovoj klasi preda izvan, ali i u Australiji (ukoliko su ostali zakonski uslovi ispunjeni). Klasa “roditelj” u radnom dobu obuhvata osobe koje nemaju dovoljno godina da bi dobile starosnu penziju u Australiji. U ovoj klasi molba se može predati samo izvan Australije.Pri predaji molbe za roditeljsku vizu se uplacuje 1.125 dolara ako se molba predaje izvan Australije. Za molbu koja se predaje u Australiji uplacuje se 1.670 dolara. Naknadno, pred odobrenje vize, traži se uplata od 1.005 dolara po osobi ukljucenoj u molbu za vizu. Ovaj iznos je namenjen za lekarske troškove. Jedan od uslova za odobrenje vize je i uplata tzv. bonda u iznosu od 3.500 dolara za nosioca molbe, te dodatnih 1.500 dolara za svaku od osoba preko 18 godina koja je ukljucena u molbu.
Ukupan broj molbi u ovoj kategoriji je oko 20.000. Od ovog broja 15.000 podnosilaca molbe još uvek nije u tzv. redu za odobrenje vize. Od ostatka koji su vec u redu, u proteklih nekoliko godina se odobrava po 500 viza godišnje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.