Cene kuća ponovo rastu

cene-kuca-ponovo-rastu

Andy Wang / Unsplash

Cene nekretnina u Sidneju su najviše poskupele

Podaci specijalizovanog vebsajta za nekretnine CoreLogic pokazuju da je srednja vrednost prodatih kuća širom Australije porasla za 0,5 odsto u aprilu, nakon povećanja od 0,6 odsto u martu.

To znači da je cena nekretnina drugi mesec zaredom otišla gore, što po mišljenju stručnjaka sugeriše da je pad vrednosti nekretnina na domaćem tržištu došao do kraja.

Rast je uglavnom rezultat poskupljenja kuća u Sidneju od 1,3 odsto, pri čemu je srednja cena nekretnina iznad milion dolara. To je jedini glavni grad u zemlji sa srednjom cenom u rasponu od sedam cifara.

Slede ostala tri najveća glavna grada – Melburn, Brizbejn i Pert – koji su svi zabeležili mesečni rast ispod jedan odsto. Adelajd je imao marginalno poskupljenje, dok manji glavni gradovi, poput Hobarta i Kanbere nisu zabeležili rast cena kuća, dok je srednja vrednost kuća u Darvinu pala za 1,2 odsto prošlog meseca.

Prema mišljenju direktora istraživačkog tima CoreLogic-a, Tima Loulesa, uprkos različitim brojkama sve ukazuje na to da je pad tržišta nekretnina u Australiji prošao.

– Stope odobrenja na aukcijama kuća i stanova su nešto iznad dugoročnog proseka, raspoloženje je poraslo i prodaja kuća je u trendu oko prethodnog petogodišnjeg proseka – objasnio je Loules.

Najznačajnije su se oporavile cene kuća u Sidneju, čija je vrednost skočila za tri odsto, otkako je dostigla najniži nivo u januaru.

Ovi podaci CoreLogic-a su podržani od strane PropTrack-a, servisa za praćenje cena. Njihovi podaci pokazuju da su cene kuća porasle na nacionalnom nivou u aprilu, a tržište nekretnina u Sidneju prednjači u oporavku.

Po oceni Loulesa, kratak ali oštar pad je doveo do povećanja potražnje za nekretninama, ali stručnjaci su se prevarili u oceni da se kamatna stopa stabilizovala, pošto je RBA podigla stopu ponovo za 0,25 odsto, na rekordnih 3,85 procenata.

Prema rečima Loulesa, tržište je ipak dostiglo svoje minimalne iznose i ukoliko se neko odlučuje za kupovinu da je sada pravi momenat, pre nego što cene ponovo počnu da rastu.
Inače, prošlo je više od decenije otkako su cene kuća u Australiji porasle u inflatornom okruženju kakvo je sada.

– Poslednji put kada smo videli da vrednosti nekretnina rastu i u okruženju rastuće kamatne stope sredinom do kraja 2000-ih, kada je bio bum rudarstva. Ovaj period je, takođe, bio okarakterisan porastom neto migracije, koja je značajno doprinela potražnji za kućama – objasnio je Loules.

Međutim, analitičari CoreLogic-a smatraju da značajnog povećanja cena kuća neće biti sve dok kamatne stope ne padnu ili se kreditne politike ublaže ili se uvede stimulacija za kupovinu nekretnina ili kombinacija ova tri faktora.

Pored toga, na odluku o kupovini nekretnina utiču i visoki troškovi duga, visok nivo zaduženosti i sve viši troškovi života.

U istom periodu došlo je i do rasta cena zakupnina, od 1,1 odsto u glavnim gradovima. Podaci CoreLogic-a pokazuju da su kirije za stanove porasle za 1,6 odsto u aprilu, u poređenju sa povećanjem zakupnina kuća od 0,9 odsto.

– Početkom 2022. godine zakupnine stanova bile su za oko 70 dolara nedeljno jeftinije od zakupa kuća. Međutim, sa zakupninama stanova koje rastu brže od zakupa kuća, taj jaz se smanjio na samo 20 dolara nedeljno u aprilu – istakao je Loules.

Međutim, čak i sa nižim cenama kuća, podaci CoreLogic-a pokazuju da je tržište nekretnina za mnoge ostalo nedostižno. Na to ukazuje činjenica da su srednje vrednosti kuća u glavnim gradovima za oko 12 odsto, ili za 83.000 dolara više nego pre početka pandemije u 2020.

– Odnos vrednosti nekretnina i prihoda bio je nešto manji od osam na kraju septembra prošle godine, u poređenju sa odnosom od 7,2 na početku kovida. Troškovi otplate kredita su nastavili da rastu, pri čemu je otprilike 42 odsto srednjeg prihoda domaćinstva glavnog grada potrebno za servisiranje nove hipoteke na kuću srednje vrednosti u septembru prošle godine – ističu u CoreLogic-u.

Pomoć za kupce prve kuće

Savezna vlada je najavila proširenje Nacionalnog programa garancije za kuće, u pokušaju da reši krizu pristupačnosti stanova.

Izmenama bi se proširili kriterijumi podobnosti za prvu garanciju za kuću, regionalnu garanciju prvog kupca kuće i garanciju za porodičnu kuću.

Prema najavljenim promenama, prijatelji, braća i sestre, i drugi članovi porodice mogli bi da se zajednički prijave za prvi depozit za kuću i regionalnu garanciju za prvu kuću od 1. jula.

Migranti kupuju kuće?

Porast migracije je, prema mišljenju Tima Loulesa, uticao ne samo na skok zakupnina, nego i povećanje cena kuća.

Iako bi se migranti pre odlučivali da iznajme kuće i stanove, sa rekordno niskom stopom slobodnih nekretnina za iznajmljivanje, koja je oko jedan odsto u većini gradova, mnogi migranti se odlučuju za kupovinu jer drugačije ne mogu da nađu smeštaj.

Manjak prostora za iznajmljivanje

Uočeno je da postoji dodatna tražnja migranata za iznajmljivanje, posebno studenata, koja je obično izraženija u gradskim sredinama, kao i u delovima grada u blizini univerziteta i transportnih čvorišta.

Prema mišljenju Lovlesa, nedostatak nekretnina za iznajmljivanje stoji iza poskupljenja zakupnina, i ujedno je predvideo hronični nedostatak stanova i kuća u narednim godinama.

Detaljnije