Božićna i novogodišnja poruka pripadnicima dijaspore

Poštovani prijatelji,

U vremenu u kome se ceo svet suočava sa finansijskom krizom globalnih razmera, jasnije je nego ikada koliko je velika međuzavisnost zemalja, a brojna srpska dijaspora je važna spona Srbije sa ostatkom sveta. Ministarstvo za dijasporu, uz podršku celokupne Vlade, svoj rad započelo je sa željom da definišemo novu politiku od koje će koristi imati i Srbija i svaki naš čovek ma gde živeo. Za novu politiku potreban je povratak poverenja dijaspore u institucije Republike Srbije i taj proces smo započeli, između ostalog i izmirenjem obaveze države prema Fondu dijaspora za maticu.

Verujem da politika prema rasejanju mora biti jedan od prioriteta Vlade i zato smo pripremili radnu verziju prvog Zakona o dijaspori i otvorili najširu demokratsku javnu raspravu u kojoj očekujemo konkretne predloge svih zainteresovanih pojedinaca i organizacija. Želimo da prvi Zakon u ovoj oblasti bude rezultat zajedničkog rada matice i dijaspore i da postane osnova dugoročne politike prema rasejanju koja ne sme biti pod uticajem dnevne politike i stranačkih interesa.
Definisali smo jasan koncept i viziju budućeg delovanja Ministarstva, prilagodivši ih zahtevima najšireg društvenog interesa i vremena u kome će dijaspora imati značajnu ulogu. Zato smo, u ekonomskom segmentu našeg rada fokusirani na privlačenje investicija naših iseljenika i angažovanje specifične vrste intelektualnog kapitala kroz projekat «Povratak stručnjaka». Na ovaj način uključujemo našu dijasporu u proces privrednog razvoja i otvaranja novih radnih mesta.

Ministarstvo za dijasporu priredilo je „Informativni priručnik za dijasporu“, prvu publikaciju ove vrste koja sadrži sve relevantne informacije o pravima i obavezama, postupcima pred državnim organima, o privrednom, kulturnom i političkom životu matice, kao i pregled svih korisnih elektronskih linkova. Ovaj besplatni priručnik je dostupan pripadnicima naše dijaspore u diplomatsko konzularnim predstavništvima širom sveta a uskoro će se naći i na internet prezentaciji ministarstva.
Odlučni smo da odnose na relaciji matica – dijaspora postavimo na zdrave temelje i zato pozivamo na saradnju sve koji su konstruktivni, dobronamerni i žele da pomognu.

Godina koje je pred nama biće godina velikih izazova i verujem da će Srbija pokazati da je sposobna da se nosi sa izazovima svetske ekonomske krize i da i pored teškoća nastavi sa reformama i očuva životni standard građana. Naredna godina biće godina štednje i opšte racionalizacije ali će Vlada nastaviti sa planiranim obimom investicija u infrastrukturu jer je to uslov za privredni razvoj na srednji rok. Devizne rezerve i usaglašena restriktivna monetarna i budžetska politika garantuju makroekonomsku stabilnost i verujem da i pored smanjenog obima investicija možemo da očekujemo da i naredne godine imamo najveći rast društvenog proizvoda u okruženju.

Na političkom planu, očekujem stabilnost i odgovornost svih relevantnih političkih faktora uz nastavak politike evrointegracija i stavljanje na belu šengensku listu a verujem da naredne godine nije nemoguće i dobijanje statusa kandidata za ulazak u Evropsku uniju. U isto vreme, nesmanjenim intenzitetom nastavićemo diplomatsku borbu za očuvanje naših državnih i nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji.
Na kraju, uz čvrstu veru da svi zajedno otpočinjemo novu eru kvalitetnijih odnosa na relaciji dijaspora-matica, u ime Ministarstva za dijasporu i svoje lično ime ovom prilikom Vam čestitam Božićne i Novogodišnje praznike i želim Vam mnogo sreće i uspeha u 2009. godini.

MIR BOŽJI – HRISTOS SE RODI!
ministar
mr Srđan Srećković