Blagi pad inflacije

blagi-pad-inflacije

EPA

Rezervna banka Australije

Inflacija za poslednjih 12 meseci do februara iznosila je 6,8 odsto, što je niže u odnosu na januar kada je iznosila 7,4 odsto.

Prema rečima stručnjaka, blago snižavanje inflacije ukazuje na to da je australijska ekonomija na putu normalizacije.

Ovo je, inače, drugi uzastopni mesec kako godišnja inflacija, nakon vrhunca od 8,4 odsto u decembru, ide na dole.

Međutim, pomenuta stopa je i dalje znatno iznad cilja Banke državnih rezervi (RBA) od dva do tri odsto.

Iz RBA zato kažu da će pažljivo razmotriti najnovije podatke, koje je u sredu objavio Australijski biro za statistiku (ABS), kada idućeg utorka bude donosio odluku da li da podigne kamatne stope 11. put zaredom.

Godišnjem iznosu inflacije u februaru najviše su doprineli rast troškova stanovanja od 9,9 odsto, hrane od osam odsto, saobraćaja od 5,6 i rekreacije i kulturnih aktivnosti od 6,4 odsto.

Šef statistike ABS-a, Mišel Markard je iznela podatak da je rast troškova stanovanja manji nego što je bio u januaru kada je iznosio 10,4 odsto.

– Cene novih nekretnina su porasle za 13 odsto u 12 meseci do februara, što je najniži godišnji rast od februara 2022. godine, jer rast cena građevinskog materijala nastavlja da jenjava. Cene zakupa su ponovo porasle zbog velike potražnje, zadržavajući godišnji rast od 4,8 odsto zabeležen u januaru – istakla je Markardova.

Cene namirnica su porasle tokom poslednjih 12 meseci, uz godišnji rast od 12,5 odsto za hleb i proizvode od žitarica, i za 14,3 odsto za mlečne i srodne proizvode. Cena struje je porasla za 17,2 odsto u odnosu na pre godinu dana.

Najnoviji podaci o inflaciji objavljeni su dan nakon što su podaci o maloprodaji otkrili stagnirajući rast od 0,2 odsto u februaru, što je znatno manje u odnosu na januarski rast od 1,8 odsto. U odnosu na prethodnu godinu, trgovina na malo je porasla za 6,4 odsto.

S obzirom na to da je godišnja inflacija znatno niža u odnosu na očekivanja tržišta od 7,2 odsto, ekonomisti predviđaju da će guverner RBA Filip Lou i Odbor zadržati kamatne stope na nivou od 3,6 odsto ovog meseca.

Australijska trgovinska i industrijska komora (ACCI) oprezno je pozdravila obrazac deflacije.

– Iako je još uvek previsoka, čini se da je inflacija sada dostigla vrhunac i da počinje da se vraća na održivije nivoe – rekao je izvršni direktor ACCI Endrju Mekeler.

Prema njegovom mišljenju, u donošenju odluke na sastanku u aprilu, ključno je da RBA napravi pauzu i razmotri kumulativno pooštravanje koje je već u sistemu.

– Baš kao i domaćinstva, mala preduzeća osećaju rast kamatnih stopa i tek treba da iskuse pun efekat povećanja kamate od 3,5 odsto za samo deset meseci – naglasio je Mekeler.

Zastoj u rastu kamata?

Viši ekonomista AMP Kapitala Dijana Mosina smatra da bi mesečni izveštaj o inflaciji i drugi ključni izvori podataka, uključujući podatke o zaposlenosti, maloprodaji i anketama o poslovanju i potrošačima, trebalo da budu dovoljni da ubede RBA da sledeće nedelje ne podiže kamatnu stopu.

– Podaci su pokazali da, iako se australijska ekonomija drži, izgubila je određeni zamah od kraja 2022, što je znak da povećanje kamatnih stopa funkcioniše – ocenila je Mosina i dodala da očekuje da će bankarska kriza u SAD i Evropi takođe uticati na odluke Odbora.

Prema njenim rečima, australijske banke nisu direktno pogođene, ali bi kriza mogla da se proširi u Australiju ako se poverenje u banke pogorša, što bi dovelo do problema likvidnosti i odliva depozita.

Detaljnije