Besplatno kod lekara?

besplatno-kod-lekara?

Pixabay.com

Savezni budžet, koji je usvojen prošle nedelje, uključio je povećanje od 5,7 milijardi dolara za opštu praksu, čiji se centralni deo odnosi na utrostručenje podsticaja lekarima (GP) kod kojih je pregled besplatan.

Vlada smatra da će ovom merom imati koristi više od 11 miliona ljudi, koji imaju Mediker karticu.

Međutim, to nije sve što budžet ima za primarnu zdravstvenu zaštitu.

Plaćanje pregleda

Vlada je najavila da će povećati iznos novca koji se plaća lekarima opšte prakse za pacijente koji su ili mlađi od 16 godina, ili su penzioneri ili imaju koncesione kartice.

Koliko će lekar opšte prakse biti plaćen zavisiće od njihove lokacije, s tim da će oni u udaljenim oblastima dobiti najviše. U suštini, vlada kaže da utrostručuje podsticaj koji plaća lekaru opšte prakse da pruži besplatnu zdravstvenu negu pacijentu.

To je važno jer je postalo mnogo skuplje, nego ranije, da lekar opšte prakse pregleda pacijenta.

Klinike ne samo da moraju da se takmiče sa drugim klinikama kako bi privukle i zadržale lekare i drugo osoblje, već moraju da izdvoje i dosta sredstava za rentu, struju, medicinske potrepštine, registracije, obuku i osiguranje, a kako se tehnologija poboljšava, takođe, plaćaju dosta da bi njihovi IT sistemi bili relevantni i sigurni.

Praktično, suma novca koju je lekar opšte prakse dobijao od vlade, da pregleda pacijente, nije pratila ove rastuće troškove.

Ovaj iznos je međutim, i dalje daleko ispod stopa koje preporučuje Australijsko medicinsko udruženje.

To znači da će neki lekari opšte prakse i dalje imati finansijskih troškova ukoliko ne budu naplaćivali pacijantima preglede, tako da neće moći svi to da priušte.

U razgovoru za ABC, ministar zdravlja Mark Batler bio je nešto kritičniji prema lekarima opšte prakse koji ne pružaju besplatnu zdravstvenu negu.

– Uvek će biti takvih lekara, ali se nadam će njihovi pacijenti pronaći ordinaciju koja ne naplaćuje svoje preglede – istakao je Batler.

Nove šeme

Izdvojeni su vreme i novac u budžetu za šemu pod nazivom Mojmediker.

To je dobrovoljno i traži od pacijenata da se registruju kod željene ordinacije i lekara opšte prakse. Takođe, će postojati dodatna finansijska sredstva za podršku multidisciplinarnim uslugama za te pacijente, kao i za opšte prakse koje pružaju prilagođenu negu pacijentima koji često koriste bolnice.

Za sada ne postoji dovoljno detalja kako će ova mera funkcionisati.

Jeftiniji lekovi

Sa postepenim uvođenjem od septembra, pacijenti će moći da dobijete duplu količinu određenih lekova na recept bez dodatnih troškova.

Telezdravstvo

Postoji nešto novca za ovo, uključujući 5,9 miliona dolara za duže telezdravstvene konsultacije od novembra.

Brže do lekara?

Australiji treba više lekara opšte prakse. Dok ih ne bude dovoljno, biće teško da se brzo ode kod doktora.

Vlada je izdvojila 445 miliona dolara da podstakne multidisciplinarnu zdravstvenu negu.

Više Mediker klinika za hitnu negu

Vlada planira da izdvoji 358 miliona dolara tokom pet godina za podršku mediker klinikama za hitnu negu. Pored kontinuiranog finansiranja 50 već najavljenih klinika, to će omogućiti stvaranje osam novih.

Klinike za hitnu negu baviće se hitnim slučajevima koji nisu opasni po život i dizajnirani su da skinu pritisak sa opterećenih bolničkih odeljenja hitne pomoći.

Više novca za složene konsultacije

Od novembra će postojati novi mediker rabat, koji će omogućiti konsultacije do sat vremena. Popust će iznositi oko 180 dolara i koristićće pacijentima koji imaju hronične zdravstvene probleme ili im je potrebna podrška mentalnog zdravlja. Ovo će biti deo Mojmedikera.

Detaljnije