Beograd ne može da plaća Ameriku

Srbija je nakon 20 godina donela Pravilnik o obrazovno-vaspitnom rada u inostranstvu, koji su zajednički sačinili ministarstva prosvete, dijaspore i spoljnih poslova.
Tek ovaj akt, bez kojeg je doveden u pitanje dalji rad dopunskih škola u inostranstvu, precizira proceduru izbora nastavnika i rad dopunskih škola, ali su i stvoreni uslovi da se deca i roditelji u dijaspori animiraju da ih što više pohađa škole na srpskom.
Konkurs za izbor nastavnika u dopunskim školama je završen. Od 126 prijavljenih kandidata iz svih krajeva Srbije izabrano je 28 najboljih, od kojih je 13 već radilo u dopunskim školama u inostranstvu a 15 će to činiti prvi put. Inače, dopunska nastava u Nemačkoj, Švajcarskoj, Francuskoj, Grčkoj i Belgiji obuhvata oko 4.000 srpske dece. Interesovanja su pokazali i Srbi iz drugih krajeva sveta, od Italije, preko Egipta, SAD i Južnoafričke Republike, do Australije, ali trenutno za to nema para.
Plate nastavnom kadru u inostranstvu će se isplaćivati putem naših diplomatskih predstavništva, i to u valuti države gde drže predavanje. Visina se određuje se prema broju grupa đaka i srazmerno radnom vremenu. Za pun fond časova plata nastavnika u državama članicama EU je 1.600 evra mesečno, a u Švajcarskoj 3.200 švajcarskih franaka.
Srpska deca u dijaspori nedeljno će imati tri časa učenja, pride slobodne aktivnosti vikendom. đake ocenjuju iz predmeta propisanih posebnim programom, krajnji uspeh iskazuje se brojčano, a na kraju svakog drugog polugodišta nastavnik daje mišljenje i predlog za dalje napredovanje. đaci će koristiti udžbenike koji su rešenjem ministra prosvete odobreni za upotrebu u inostranstvu, ali mogu i iste kao u Srbiji.
Lj. Malešević

Da se služe pismeno i usmeno
Mlađi, srednji i stariji đaci iz naše dijaspore imaju tri predmeta: srpski jezik, Moja otadžbina Srbija i Osnove kulture srpskog naroda. Godišnje od 105 do 114 časova, tokom kojih treba da razviju ljubav prema otadžbini, rodnom kraju, kulturnom i nacionalnom nasleđu i indentitetu, tradiciji maternjeg jezika, te da nauče temelje gramatičkih i ortografskih standarda srpskog književnog jezika, da se njime služe pismeno i usmeno.