Aktivnost ministarstva dijaspore

Aktivnost ministarstva dijaspore

Do sada postavljeno sedam poverenika

Ministarstvo dijaspore do sada je postavilo sedam koordinatora – savetnika, odnosno poverenika, u nekoliko različitih zemalja, a u narednim mesecima planira da ih još imenuje.

Milisav Aleksić postavljen je za poverenika u Francuskoj, Jovica Mihajlović za celu Švajcarsku, Vidosav Kovačević za romanski deo, a Dragan Jovanović za germanski deo Švajcarske. Za zapadni deo Kanade za poverenika imenovan je Goran Stanisavljević, za Makedoniju Dimitrije Obradović i za gornju Austriju Dejan Milovanović.

U planu je postavljanje poverenika u Rumuniji, Mađarskoj, Sloveniji, Albaniji i u pojedinim saveznim nemačkim pokrajinama, kao i u ostatku Austrije i Kanade.

Do sada je Ministarstvo dijaspore više puta naglašavalo važnost uloge poverenika, ali i objašnjavalo da oni nisu pandan našim ambasadama i konzularnim predstavništvima u inostranstvu. Naime, u Ministarstvu dijaspore tvrde da je po diplomatsko-konzularnim predstavništvima zaposleno malo službenika, te da oni imaju puno posla, ne samo prema našim ljudima koji tamo žive, već i prema vlastima u državi u kojoj rade. Kako bi imalo bolje kontakte sa našim ljudima u inostranstvu, Ministarstvo dijaspore je došlo na ideju da samo postavi poverenike koji bi direktno odgovarali Ministarstvu.

Funkcija poverenika je isključivo volonterska i traje najduže četiri godine. Iako se za tu funkciju ne dobija plata, mnogi naši ljudi iz inostranstva izrazili su želju da se prihvate takvog posla, pa je tako u pojedinim nemačkim pokrajinama već došlo i do utrkivanja raznih klubova čiji će član biti postavljen na ovu funkciju. Zato i ne čudi što Ministarstvo dijaspore upravo u Nemačkoj još nije postavilo nijednog poverenika.

U uputstvu koje je sačinilo Ministarstvo i podelilo takozvanim koordinatorima-savetnicima stoji da poverenici obavljaju poslove iz nadležnosti Ministarstva i to naročito poslove koji se odnose na položaj i prava državljana Srbije koji žive izvan SCG, poboljšanje njihovih veza i i veza njihovih organizacija sa Srbijom, stvaranje uslova za njihovo uključivanje u politički, ekonomski i kulturni život Srbije i njihov povratak u domovinu. Zatim stvaranje mogućnosti za ostvarenje njihovog biračkog prava u inostranstvu, organizovanje i unapređenje kulturnih, prosvetno-obrazovnih, sportskih i drugih aktivnosti naših iseljenika, predlaganje organizacija, projekata i programa čiji će rad finansijski podržati Vlada. Od poverenika se očekuje učešće i pomoć u radu dopunskih škola, učešće u popisu dijaspore, rad sa klubovima naših iseljenika i prikupljanje podataka o njihovom broju, oblastima interesovanja i aktivnostima.