Istraživanje: SDP trenutno vodeća stranka u Hrvatskoj

Redovno mesečno istraživanje pokazalo je da su pad Vlade i prevremeni izbori povećali nezadovoljstvo HDZ-om kod građana, što se odrazilo i na rast podrške SDP-u, ali i Mostu, prenela je Hrvatska radio televizija.

Ispitanici su HDZ i njenog bivšeg predsednika Tomislava Karamarka označili glavnim krivcima za pad vlade i nove izbore koji se očekuju početkom septembra.

Da su izbori bili početkom jula, relativni pobednik bio bi SDP s podrškom 31,8 odsto ispitanih, što je rast od 1,3 odsto u odnosu na prošli mesec.

HDZ je na drugom mestu drugi mesec za redom sa 22,7 odsto, odnosno za 3,6 odsto manje nego u junu i 6,8 odsto nego u maju, pokazuje istraživanje.

Most je na trećem mestu s izborom od 9,8 odsto građana što je rast od 3,4 odsto, a cenzus bi, prema ispitivanju, prešao još i Živi zid (5,3 odsto).

Ispitanici su kao najpozitivniju političarku ocenili predsednicu Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović (17,1 odsto), dok je kategoriju ‘niko’ odabralo 15,9 odsto ispitanih.

Treći na listi je lider SDP Zoran Milanović. Na vrhu liste najnegativnijih političara nalazi se bivši lider HDZ Tomislav Karamarko s 39,5 odsto, a Milanović je drugi s izborom 19,7 odsto ispitanih.

Smer u kojem zemlja ide podržava samo 6,8 odsto ispitanih, dok ih 84,5 odsto misli da Hrvatska ide u pogrešnom smeru.