Veze mladih Srba

Srpsko društvo koje od 1999. godine postoji na Univerzitetu Novog Južnog Velsa organizovalo je zanimljivu i za našu zajednicu značajnu akciju – susret učenika završnih razreda Subotnje škole jezika zajednica (Saturday School of Community Languages) koji uče srpski jezik – sa studentima Srbima, članovima ovog Društva.
Osnivač Društva i bivši učenik Subotnje škole Vladislav Obrenović inicirao je akciju sa ciljem da se Srbi srednjoškolci i studenti sretnu, upoznaju i zbliže. Očekivanje je da iz ovog susreta nastane dalja saradnja, da se srednjoskolci ohrabre, podrže i pomognu u njihovim nastojanjima da nastave sa daljim školovanjem i upišu se na univerzitet.
Poseta Srpskom društvu bila je, inače, deo tradicionalne ekskurzije koju nastavnici Subotnje škole već nekoliko godina u svoje slobodno vreme organizuju za svoje učenike. Ovom prilikom, Vladislav Obrenović podsetio je na delovanje Društva koje promoviše srpsku kulturnu baštinu i time čuva nacionalni identitet njegovih članova u multikulturnoj sredini kakva je australijska.

Na pozivu i srdačnom dočeku u ime gostiju zahvalila se Sanja đekić, učenica 12. razreda škole u Volongongu. Ona se posebno zahvalila na ovom ohrabrenju srednjoškolcima u njihovim nastojanjima da nastave dalje školovanje.
Vidno zadovoljni zbog velikog broja gostiju (bilo je više od 50 učenika) domaćini, studenti Gorjana, Maja, Sandra, Aleks, Bojan, Dalibor, Dado, Goran, Mladen, Nikola, Nino, Slobo, Viktor, Vlada i Žarko, poveli su zatim svoje goste u šetnju po kampu upoznajući ih sa Univerzitetom i odgovarajući na brojna pitanja vezana za mogućnosti studiranja na ovom prestižnom univerzitetu.
U poslednjem delu susreta odigrane su utakmice mladih u fudbalu i košarci. Tokom druženja napravljen je veliki broj fotografija, razmenjen veliki broj adresa i telefonskih brojeva.

– Veliko nam je zadovoljstvo ako smo uspeli da ovim susretom pokažemo da ulazak na univerzitet nije bauk i da nas ima, i studenata i profesora Srba, članova Društva, koji će u svakom trenutku podržati i pomoći one koji se potrude da nastave sa daljim školovanjem na univerzitetu – poručili su zadovoljni domaćini.
Zabeležen je i posebno dirljiv susret starih poznanika. Silvana Drača, učenica iz Liverpula i Tomislav Arčaba iz Volongonga sreli su se posle više od deset godina. Naime, oboje su pohađali prvi razred osnovne škole u Benkovcu. Zbog rata, napustili su svoje domove i izgubili svaki međusobni kontakt. Iznenađenje i radost kada su se sreli na ovoj ekskurziji bili su ogromni.
– Nisam mogao ni zamisliti da će mi se ovako nešto dogoditi – bio je vidno uzbuđen Tomislav, inače odličan golman tima gostiju.
Ne manje radosna bila je i Silvana:

– Ova ekskurzija je bila fenomenalna. Sreli smo se sa mladima iz Vulongonga i sa Univerziteta koji su svi bili sjajni. Ono što nikada neću zaboraviti je da sam srela Tomu, mog druga, da tako kažem, iz klupe. Zaboravili smo jedno na drugo totalno, nismo se sećali ni lika kako smo izgledali tada.

Pune utisaka su bile i Slađana Gagić i Zdravka Malenica.
– Super smo se provele! Upoznale smo nove prijatelje iz različitih krajeva Sidneja. Naši studenti su nam priredili divan doček i njihovo ohrabrenje da nastavimo školovanje mnogo nam znači. Najveće iznenađenje je bio poziv da im se pridružimo na zabavi povodom završetka semestra. Svakako dolazimo!

Kao u otadžbini

Darko Stančević, učenik iz Liverpula: – Šetajući sa nastavnicima i učenicima i slušajuci svuda oko mene srpski jezik, za trenutak sam zaboravio da se nalazim u Australiji i da imam sve one probleme sa prilagođavanjem koji su neminovni. Ideja cele ekskurzije bila je dobro osmišljena i ostvarila je cilj: da se mladi srpskog porekla rasuti po Sidneju i okolini sretnu, upoznaju i sprijatelje.

Dragocene ekskurzije

– Pored toga što nam Subotnja škola omogućava da, kroz usavršavanje jezika proširimo svoja znanja iz različitih oblasti, pre svega srpske kulture, istorije i tradicije, ovakve ekskurzije su nam dragocene. One nam pružaju mogućnost da se bolje upoznamo, učvrstimo svoje veze tako što ćemo naći zajedničke poglede na svet. Zahvalni smo našim nastavnicima koji su organizovali ovu ekskurziju i našim studentima koji su i pred skorašnjih ispita našli vremena za nas – reči su Aleksandre Pavlović, učenice jedanćstog razreda iz Liverpula.

Korisno za studiranje

Milena Lakić: – Ekskurzija mi je dala mogućnost da upoznam Srbe koji ne žive u delu grada gde ja živim, ali potiču iz mojih krajeva. Ovaj susret mi je dao nadu da ću, kada i ja jednog dana krenem na univerzitet, imati podršku naših ljudi, članova Društva.