Stranih turista ni za lek

EPA
Aerodrom u Kanberi evakuisan nakon pucnjave

Navršilo se šest meseci otkako je Australija otvorila granice kako bi ponovo primila međunarodne turiste u zemlju. Ipak, brojke su i dalje znatno niže u odnosu period pre korone.

Podaci Australijskog biroa za statistiku (ABS) pokazuju da je u junu u Australiju stiglo 275.300 “kratkoročnih“ inostranih posetilaca. U junu 2019. bilo ih je 660.340.

Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je da trenutno čeka na vizu 13.700 “bekpekera“, koji su dolazili pomoću “rad-odmor“ vize.

Takođe, postoji 70.060 “bekpekera“ s važe

im vizama van Australije, koji bi mogli da putuju i rade ovde ako žele, ali su odlučili da se drže podalje.

To je skoro 84.000 potrošača i potencijalnih radnika koji nisu prisutni, u vreme kada Australiji trebaju i jedni i drugi.

Stručnjaci iz industrije smatraju da postoji više razloga za manji broj turista.

Visoke cene i nedoslednost letova je jedno. Zatim, tu su kašnjenja u vladinoj obradi viza.

Kontinuirana kovid ograničenja na tradicionalnim tržištima velikog obima, kao što su Kina i Japan još jedan su razlog. Tu je i spor povratak brodova za krstarenje nakon višestrukih problema, povezanih s kovidom.

Čak i povratak turista na izuzetno atraktivne lokacije, kao što je Veliki koralni greben, daleko je od nekadašnjih brojki.

Prema rečima turističkih radnika, u pomenutom području boravi svega 15 odsto stranih gostiju u odnosu na period pre kovida.

I drugi u ovom sektoru kažu da su to uglavnom domaći gosti, koji još oklevaju da putuju u inostranstvo.

Spori oporavak međunarodnih dolazaka samo je jedan od problema koji ometaju oporavak sektora nakon kovida, ocenjuju stručnjaci.

S druge strane, postoji teškoća koja je konstantna – nedostatak osoblja.

Mnoga ve

a odmarališta, ugostiteljska mesta i tradicionalne turističke oblasti rade s ograničenim kapacitetom, upravo zbog nedostatkom putnika, “bekpekera“, koji bi popunili ova radna mesta.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je obrada zahteva za vizu prioritet za vladu i da radi na smanjenju vremena obrade i broja podnetih zahteva za vizu.

Original Article