Вече игре и песме

Вече-игре-и-песме
Вече игре и песме

Вече игре и песме

Свечана сала дворца Пехртолдсдорф била је седиште младости, игре и песме. У “Мокрањцу” су посебно задовољни што су се позиву на учешће на концерту одазвали КУД “Др Раша Лазаревић” из села Живица код Пожаревца, КУД Видовдански вез из Смиловца, као и КУД Завичај из Клагенфурта и КУД “Јован Јовановић Змај” из Соленауа. Заједно са “Мокрањцем”, који је на бину изашао са свим својим узрастима, уприличили су спектакуларно вече фолклора.
Снага и разиграност
Концерт је отворио извођачки ансамбл “Мокрањца” играма из Владичиног Хана. Затим је водитељка Тијана Радојчић истакла да за пар дана стиже пролеће, годишње доба које највише личи на фолклор, јер представља младост, снагу и разиграност, а и једно и друго озарују лица и разгаљују душу. Потпредседник “Мокрањца” Саша Божиновић поздравио је госте у препуној сали и захвалио свима који подржавају рад друштва, посебно честитајући женама њихов празник. Божиновић је истакао је да су жене један од главних стубова “Мокрањца”, јер су оне те које доводе своју децу на пробу. Након говора на сцени су се смењивале кореографије из целе Србије.

Квалитет и умеће
Гости и домаћини показали су изузетан квалитет и умеће и приказали колико значи чувати своју традицију. Гости из Србије имали су прилику да гледају своје другове из Аустрије како играју и певају, и како се у расејању на прави начин чува и негује српска култура. “У име нашег друштва желим да честитам на одличној организацији и несебичном гостопримству”, рекао је председник КУД “Др Раша Лазаревић” Бобан Марковић.

Председник Видовданског веза Мирољуб Савичић нагласио је да је за његово друштво наступ на овом концерту био један од највећих, и да гостовање у Бечу представља један несвакидашњи доживљај за децу, као и подстрек да још више раде, пошто је “Мокрањац” бренд у Европи који се може мерити са највећим ансамблима у Србији.

Смотра фолклора
Поред “Мокрањца” и други учесници из Аустрије су показали да се фолклор негује на завидном нивоу у тој земљи. Иначе, учесници из Аустрије припремају се за Смотру фолклора у Аустрији која је заказана за 13. април.

Диван амбијент
“Драго ми је да смо вечерас уживали у овом дивном амбијенту и двочасовном концерту фолклора наших ансамбала. Још једном се показало да деца воле нашу традицију и да ми у ‘Мокрањцу’ на прави начин радимо са децом”, нагласио је Божиновић. Након концерта настављено је дружење традиционалном журком у клупским просторијама уз музику ДЈ Декса.

Извор:

Detaljnije