Srpski u školama u Štajerskoj

srpski-u-skolama-u-stajerskoj
Srpski u školama u Štajerskoj

Prosvjeta

Uče i istoriju svoje matice: Prosvjetini đaci u Gracu

U pokrajini Štajerskoj će od septembra krenuti zvanična nastava na srpskom jeziku, najavljuje odbor SPKD Prosvjeta za Austriju.

Do sada se nastava za srpsku decu u austrijskim školama organizovala na takozvanom “b-h-s jeziku”, koji nije odgovarao potrebama, a ovo je prvi put da je srpski samostalno priznat u školskom sistemu Austrije i da se može učiti kao takav.

Višegodišnji napori Prosvjete u borbi za status srpskog jezika, kao i uspešan rad Prosvjetinih škola pokazali su da su ovako važne pozitivne promene za srpsku zajednicu u Austriji moguće i potrebne.

Povodom nastave na srpskom u Gracu su se sastali prof. Srđan Mijalković, osnivač i rukovodilac Prosvjetinih škola u Austriji i dr Marija Đokić Petrović, koordinator Prosvjete za Štajersku sa Andreom Pihler, predstavnicom pedagoških institucija Štajerske.

Sastanku su prethodili kontakti sa Vernerom Amonom, štajerskim ministrom za evropske, međunarodne poslove, obrazovanje i ljudske potencijale koji je doprineo da u toj pokrajini dođe do ovog rešenja statusa našeg jezika i dogovorena je dalja saradnja.

Konkretni dogovori: Mijalković, Pihler, Đokić Petrović

Pihlerova je zahvalila Mijalkoviću i Đokić Petrovićeva na dosadašnjim aktivnostima i nastavi na srpskom, ali i prihvatila pomoć tima Prosvjetinih škola, posebno u domenu učenja ćirilice i drugih posebnosti srpskog jezika. Saglasili su se da će biti važno da naši građani u Štajerskoj u što većem broju prijavljuju decu na nastavu srpskog jezika i dogovorili se o daljim koracima saradnje.

– Zamoliću sve naše ljude u Gracu i celoj Štajerskoj da obavezno upisuju decu na nastavu srpskog jezika, jer svi moramo pokazati da nam je to važno. A zaista je važno, znam jer se više od decenije zalažem sa mojim timom za samostalni srpski jezik u Austriji. Ovo je prvi put da je srpski zvanično prihvaćen, makar u ovoj pokrajini, što nam daje snagu da udvostručimo napore i nastavimo borbu širom Austrije! Od septembra će osim nastave u Prosvjetinim školama deca moći da imaju časove srpskog jezika i u redovnim austrijskim školama svuda gde je to moguće i gde se prijavi dovoljan broj đaka – istakao je Mijalković.

On je zahvalio Mariji Đokić Petrović na velikom zalaganju i uspešnom radu u Prosvjetinim školama u Štajerskoj, kao i na odličnim projektima i saradnji sa lokalnim organizacijama.

Irina Karamarković i Robert Krocer

Podrška grada

Marija Đokić Petrović izrazila je zadovoljstvo da su lokalne vlasti prepoznale značaj naših škola i istakla veliku podršku gradskog savetnika za integracije Roberta Krocera, kao i da je realizovano nekoliko projekta uz finansijsku podršku gradskih institucija i udruženja, posebno osnivanje Prosvjetine školske biblioteke, koju je podržala i dr Irina Karamarković iz gradskog Saveta za migrante.

Vera Vukićević oduševljenja znanjem učenika

Konzulka na času

Prosvjetine škole srpskog jezika u Feldkirhu i Bregencu je protekle nedelje posetila Vera Vukićević, generalni konzul Srbije u Salcburgu. To je bila prva zvanična poseta Prosvjetinim školama u Forarlbergu od njihovog osnivanja. Vukićevićeva je prisustvovala nastavi i sa učenicima učestvovala u obradi nastavnog gradiva, a nije krila oduševljenje znanjem učenika.

Ukazala im je na značaj poznavanja srpskog jezika, kulture, geografije i istorije srpskog naroda.

Po završetku nastave je zajedno sa učiteljicom Daliborkom Marković obišla srpske crkve u Bregencu i Feldkirhu, gde je uz prisustvo predstavnika Zajednice Srba iz Forarlberga upoznata sa trenutnim stanjem celokupne srpske zajednice u Forarlbergu.

Daliborka Marković, učiteljica i koordinator Prosvjetinih škola u Forarlbergu izrazila je zahvalnost na ovoj značajnoj poseti i dogovoru o saradnji.

Detaljnije