Zastrašivanje Srba u Prebilovcima

Nepoznata osoba juče je bagerom guseničarem počela da prokopava put na uzvišenju iznad Hrama Vaskrsenja u kome su pohranjene kosti Srba nad kojima su ustaše u Drugom svetskom ratu izvršile pogrom, navode u tom društvu.

Bagerom je prekopan i pašnjak na oko kilometar udaljenosti od sela Prebilovci i to bez najave i bilo kakvog obaveštavanja Mesne zajednice i meštana sela.

“Pošto se ovakvi nasrtaji dešavaju u kontinuitetu, opravdano se bojimo da je reč o sračunatoj pretnji za bezbednost Prebilovaca, pretnji Hramu Vaskrsenja koji je mnogima u okolini trn u oku, i pretnji po bezbedost srpskih povratnika”, navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik Upravnog odbora Udruženja Milenko Jahura.

Ovo udruženje, čije je sedište u Beogradu, traži od opštine Čapljina, koja je u sastavu Hercegovačko-neretvanskog kantona, da naredi da se obustave započeti radovi i da se zemljište vrati u prethodno stanje.

“Zahtevamo i od Republike Srpske i srpskih predstavnika u organima BiH, kao i od Srpske pravoslavne crkve da se angažuju kako bi se Prebilovci, njihov hram i stanovništvo zaštitili od evidentnog ponovljenog ugrožavanja i pretnji”, ističe se u saopštenju.

Banjalučki mediji navode da su Prebilovci selo koje je najviše stradalo u Drugom svetskom ratu u Evropi. Od ukupno hiljadu stanovnika Prebilovaca, 6. avgusta 1941. godine ubijeno ih je 850, od kojih je 600 žena i dece. Ustaše su ubijene ili žive Srbe bacali u krašku jamu.