Zapaljena pravoslavna crkva u Sarajevu

Paroh dolački Jadran Danilović izjavio je da su on i vernici jutros u 8.00 časova, prilikom dolaska na bogosluženje, osetili dim iz ostave, koja je u sklopu crkve.

Odmah je pozvana policija i vatrogasci, koji su ugasili vatru.

Paroh Danilović je rekao da je u požaru pričinjena veća materijalna šteta. Policija je obavila uviđaj.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Sarajevskog kantona za Fenu kažu da je do požara došlo u skladišnom prostoru crkve, kao i da je požar prijavljen u 8.10, a ugašen u 8.25.

“Na žalost više puta se dešavalo. Kažu da je bilo preko 40 napada ovde. A koliko mi je poznato, slabo šta je od toga istraženo, i iz tog razloga postavljene su i policijske kamere, ali koliko vidim ni od njih nema koristi, jer sve ono što se dešavalo pre ovoga, reagovali smo, zvali policiju, ali nikada nikakav izveštaj nismo dobili po tom pitanju”, kaže paroh dolački Čedomir Đelmo.  

U međuvremenu, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić zatražio je hitnu istragu povodom paljenja dela pravoslavne crkve u centru Sarajeva, ocenivši da naša država mora da reaguje oko toga, ali i napada u Srebrenici.

“Danas je zapaljena crkva, odnosno, hram Preobraženja Gospodnjeg u Sarajevu. Tražimo hitnu istragu. Nadamo se da se neće ponoviti istraga kao povodom Srebrenice, odnosno, napada i pokušaja ubistva premijera (Aleksandra) Vučića”, rekao je Dačić na konferenciji za medije.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin najoštrije je osudio pokušaj paljenja pravoslavne crkve u Sarajevu i apelovao na vlast u BiH da brzo pronađe ko je to uradio i da primerno bude kažnjen.

“Zapaliti bilo koji verski objekat je strašno, a zapaliti pravoslavnu crkvu u gradu u kom jedva da je preostalo nešto Srba nakon rata, govori da ne želite da vidite nijednog Srbina više. Apelujem na političare u BiH, na njihovu vlast, na pravosudne organe, policiju, međunarodnu zajednicu, koja ima veliki uticaj u BiH, da brzo pronađe ko je ovo uradio i da brzo i primerno bude kažnjen”, rekao je Vulin novinarima. 

Ova crkva ranije je bila na meti pljačkaša, a ove godine u dva navrata iz nje su ukradene ikone.

Hram Preobraženja Gospodnjeg u petak je proslavio krsnu slavu u prisustvu velikog broja vernika iz Sarajeva, Istočnog Sarajeva i okolnih mesta.