Zajednicki u obnovu hrama

Više od 200 prisutnih na humanitarno-zabavnoj večeri u Srpskom klubu Glendejl u NJujorku, organizovanom u korist obnove 150 godina stare crkve Svetog Save u tom gradu, sakupilo je oko 12.000 dolara, namenjenih radovima na crkvi i crkvenim prostorijama.
Radovi na obnovi hrama podeljeni su u dve faze. U prvoj, koja će koštati oko 650.000 dolara, biće obnovljene kancelarijske prostorije, a u drugoj, mnogo obimnijoj, kompletno će biti zamenjen krov crkve, čiji je predračun 1.100.000 dolara.
– Mi želimo da nastavimo sa drugom fazom radova odmah po završetku prve, ali će to prvenstveno zavisiti od materijalnih sredstava kojima budemo raspolagali. Sa verom u Boga, nadamo se da ćemo uz pomoć naših sugrađana uspeti da obezbedimo sredstva i ovaj značajan posao privedemo kraju – kaže za “Vesti” otac Dokan Majstorović, starešina crkve.
Prisutnima i učesnicima u ovoj akciji obratila se i Zorka Milić, predsednik Odbora za obnovu crkve:
– Večeras su seovde okupili ljudi koji veruju u očuvanje i održavanje svoje stare, namučene, ali ponosne i čestite istorije, na čijem je čelu naša pravoslavna vera, koja nas je održala kroz vekove i sačuvala nam identitet. Zato je neophodno da se i sada okupimo oko naše crkve i našeg hrama, koji obnavljamo. Moramo biti zajedno kako bismo obezbedili sredstva za obnovu, jer je naša hrišćanska dužnost da crkva postoji i posle nas. Naši su preci sačuvali identitet i veru, sada smo mi na redu, da nastavimo njihovim putem.
Ujedinjeni, složni i sa poštovanjem i ljubavlju, sa Božijim blagoslovom, učinićemo da živi srpstvo i sveta Hristova crkva u njemu.