Zagreb: Srbija mora da suspenduje Zakon o univerzalnoj jurisdikciji

Medved je imao sastanak sa Kovačem i premijerom Tihomirom Oreškovićem, na kojem je izražena zabrinutost zbog nedavnih izjava srpskih zvaničnika u vezi spornog Zakona.

Posle sastanka, Kovač je novinarima rekao da će Srbija morati da suspenduje Zakon o univerzalnoj jurisdikciji i sarađivati s Haškim sudom i sve odluke primenjivati i uvažavati, ponoviši zahteve koje je hrvatska strana iznosila kao uslov da saglasnost za otvaranje poglavlja 23 i 24.

„To sve Srbija ima obavezu da uradi od danas od kad je prihvatila pregovarački okvir. Očekujemo da ne komentariše na svoj specifičan način ove obaveze koje su prihvatili danas u Briselu, nego očekujemo da primenjuju obaveze. Ne želimo da zastrašuju branitelje s izjavama da nekoga želi progoniti, jer to ne dolazi u obzir“, rekao je Kovač.

On je dodao da Hrvatska ima svoje pravosuđe i Srbija ne može biti nadležna za hrvatske državljane.

„To više neće biti moguće. Branitelji će osećati sigurnost na teritoriji Hrvatske za koju će jamčiti hrvatske vlasti“, kazao je Kovač.

Medved je rekao da je nedopustivo postupanje po univerzalnoj jurisdikciji.

„Mi ne želimo nagađati koliko ima fantomskih optužnica. Mi smo samostalna država koja je vodila obrambeni rat i nedopustivo je postupanje po univerzalnoj jurisdikciji. Hrvatski branitelji više nikada neće biti progonjeni ni od koga“, rekao je on.

Ministar branitelja je upozorio da, ako se Srbija ne bude ponašala profesionalno, prema rokovima koje oni očekuju, i stavi van snage taj zakon, „poglavlje 23 biće blokirano, ako treba, i 20, 30 godina“.

Orešković očekuje da Srbija poštuje dogovorena stanovišta 

Premijer Tihomir Orešković očekuje da će Srbija poštovati uslove za nastavak pregovora s EU, uključujući i onaj da ne može progoniti hrvatske državljane za ratne zločine, saopštila je večeras hrvatska vlada.

Premijer je, kako prenosi Hina, rekao da će „vlada učiniti sve u zaštiti nacionalnih interesa i interesa hrvatskih branitelja, te kako se današnjim prihvaćanjem Srbija obavezuje na poštovanje zajedničkih dogovorenih stanovišta“. 

Orešković se nada, stoji u saopštenju, da neće doći do odstupanja Srbije od utvrđenih uslova i zajedničkih pozicija, te kako EU i Hrvatska dele zajedničko stanovište da će Srbija pokazati odgovornost i doslednost u postignutim dogovorima.

„Izjave dnevnopolitičke prirode iz Srbije, koje su suprotne dogovorenim stanovištima, ne pridonose napretku i jačanju EU, te činjenici da se Hrvatska aktivno zalaže za ulazak zemalja jugoistočne Europe u EU“, istakao je Orešković.