Za istoriju i buducnost Srba u dijaspori

44

Postovana i cenjena gospodo,
molim vas da dopis koji vam prilazem objavite u rubrici ” Ideje i projekti”.
Takodje vas molim ako vam se ideja dopadne da je komentarisete i eventualno dopunite a koliko mozete ipomognete u njenoj realizaciji.
Vas saj veoma cenim i kasnije cu biti slobodan da vam predlozim neke nove akcije koje mozete da koristite na sajtu ako vam budu odgovarale.
srdacan pozdrav
Mladen milosavljevic
e-mail: mozaiksd@ptt.yu

PROJEKT
ZA ISTORIJU I BUDUCNOST SRBA U DIJASPORI

Autor
Mladen Milosavljevic
Srbija
e-mail: mozaiksd@ptt.yu

CILJ – predstavljanje pojedinaca, porodica, zajednica, udruzenja, klubova, aktivnosti itd. srpske dijaspore u publikacijama ( knjigama, casopisima,novinama I drugim stampanim izdanjima) na radiju I tv stanicama I drugim elektronskim medijima u Srbiji I Crnoj Gori I sirom sveta.
– prikupljanje dokumentarne gradje ( dokumenta, informacija I izvornih svedocenja) o zivotu I radu Srba u dijaspori , oragizovano sredivanje I arhiviranje tih podataka I njihovo publikovanje po prioritetu vrednosti I zanimljivosti.
– obuka, osposobljavanje I organizovanje pojedinaca I timova za dalju I sveobuhvatniju realizaciju ovog projekta, odnosno posla. – oragizovanije I plansko cvrsce povezivanje svih Srba u svetu kao I dijaspore I matice
– humanitarno delovanje stvaranjem fondova za pomoc mladim I talentovanim studentima, prilikom zaposlavanja ili gubljenja posla, starima I bolesnim itd.

POVOD – malo je poznato o manje ili vise uspesnim Srbima u svetu, a svaki zivotni put je prica za sebe. O svemu tome se malo zna I nedovoljno informise, bez povratnih informacija I stalne komunikacije, a I kada se to cini narocito u Srbiji radi se od slucaja do slucaja ( izuzimajuci ovaj sajt srpske dijaspore koji bi pomogao mnogo u realizaciji ovog projekta kao I mnoge slicne komunikativne veze)
– izdavanjem stampanih publikacija fono I video zapisa, objavljivanje u casopisima I novinama, na radiu I televiziji, zapisima na komjuterskim diskovima ne samo da bi se dokumentovala proslost I sadasnost srpske dijaspore radi njene buducnosti vec bi se omogucila veca povezanost Srba I uticalo na vece zajednistvo o vise zajednickih aktivnosti grupa I pojedi- naca koji su I geografski udaljeni jedni od drugih.
– nista ne prepustiti zaboravu zbog generacija koje dolaze I koje itekako imaju zasto da budu ponosni na svoje pretke.

.2.

NACIN REALIZACIJE – prikupljanje podataka,informacija I dokumenata, snimanje tv reportaza, video I tv dokumentarnih filmova obavlja se na licu mesta. Pisanje publikacija, knjiga, novinskih clanaka, montiranje tv reportaza I filmova kao I celokupna izvrsna produkcija predvidjeni su za realizaciju u Srbiji zbog ekonomicnijih ( manjih) troskova. Iz istog razloga u pocetku realizacije ovog projekta ( prva faza) na prikupljanju informacija I podataka, snimanju video I fono zapisa radi samo jedno lice osposobljeno da deluje kao novinar,reditelj, organizator snimatelj I montazer.
Prethodno se dogovara obim poslova I ugovaraju uslovi za realizaciju ( na primer: da li je pojedinac, porodica, grupa ili udruzenje zainteresovano samo za ucesce u kjnizi, ili samo za film ili za svako izdanje, ili mozda samo za dokumentarni film za licnu upotrebu itd, pa se na osnovu toga procenjuje vreme trajanja na tom poslu I svi drugi preduslovi).
Po dogovoru a na osnovu zelja zainteresovanih za utvrdjeni obim poslova pravi se predracun troskova I na osnovu toga sklapa ugovor o konkretnom poslu Narucilac poslova snosi troskove puta, boravka I dnevnice za jednu osobu u predvidjenom vremenu a autor, odnosno producent u zajednici sa svojim saradnicima u Srbiji ( agencija “Mozaik” I drugi) sve ostale poslove pocev od pisanja knjiga I reportaza, stampanja publikacija, montiranje tv reportaza i filmova I njihovog prikazivanja finasira iz sopstvenih sredstava.
Ukoliko narucilac ima specijalne zahteve I zeli da pojedina stampana Ili video izdanja zadrzi kao svoje vlasnistvo sa prenetim autorskim pravima podrazumeva se njegovo delimicno ucesce u finasiranju proizvodnog i produkcijskog procesa.
U pocetku (prva faza) sav posao na terenu u zemlji narucioca, pocev od prikupljanja informacija do snimanja tv I dokumentarnih filmova radi jedna osoba, po profesiji novinar sa 35 godina iskustva. On je profesionalno ospo- sobljen kao reditelj, snimatelj I montazer ( takozvani ” one man band” sto je buducnost u multimedijalnom delovanju) a uz to deluje I kao organizator i producent.
Taj strucnjak ima I dodatni zadatak da po zelji pojedinaca I grupa u svakoj zemlji osposobi bar jednu osobu za slicno delovanje koja bi u saradnji sa njim I kordiniranim radom nastavila u drugoj fazi realizaciju ovog projekta. Taj posao iziskuje mnogo vise vremena ali je veoma isplativ za vece grupe zainteresovanih u jednoj zemlji jer se obavlja prakticno I paralelno sa pirkupljanjem informacija I snimanjem video zapisa.

.3.

TROSKOVI realizacije ovog projekta u prvoj fazi minimalni a u drugoj jos manji. Konkretno za sve navedene poslove koje profesionalno I kvalitetno obavlja jedan izvrsilac na terenu troskovi su sledeci:
– troskovi puta za jednu osobu
– smestaj I ishrana ( skormni I bez ikakvog luksuza specijalnih zahteva)
– simbolicna nadoknada za ugovoreni obim poslova
Ostali, veci deo troskova ovog projekta, od pisanja do montiranja filmova ukjlucujuci kompletnu produkciju I plasman informacija ( oko 65 % sveukupnih troskova) snosi autor projekta zajedno sa svojim saradnicima I eventualnim sponzorima ukoliko ih bude.

KOMERCIJALNI I HUMANI ASPEKT OVOG PROJEKTA

Posle izdavanja publikacija I filmova, odnosno celokupnog materijala, manji deo poklanja se pojedinim zajednicama, udruzenjima, klubovima i slicnim asocijacijama.Veci deo materijala se komercijalizuje, odnosno prodaje. Prihod od te komercijalizacije deli se na tri dela:
– Prvi deo ( 40 odsto od zarade) namenjen je za humanitarni fond koji bi obezbedjivao sredstva za pomoc Srbima u dijaspori ( mladima za skolo vanje I zaposlavanja, nezaposlenim, starim I bolesnim itd.)
– drugi deo (50% od zarade) namenjen je za dalji rad ( druga faza) na ovom projektu. Koristile bi ga I novoformirane I ospobljene ekipe na prikupljanju I obradi dokumenata kao I autor za zavrsnu produkciju tako da bi se u toj drugoj fazi znatno smanjili troskovi ako ne I eliminisali na prikupljanju I obradi podataka pa narucioci ne bi ulagali nikakva sredstva – treci deo ( 10% od zarade) pripao bi saradncima autora projekta koji ulazu u stampanje publikacija I proizvodnju filmova.

REALIZACIJA U DVE FAZE

Prva faza, kao sto je receno, angazuje samo jednog izvrsioca u pripremnim poslovima koji na terenu I obucava ljude za isti posao.
Druga faza podrazumeva vise angazovanih osoba kojima koordinira autor.

SPONZORI za ovaj projekt pozeljni I dobrodosli mada nisu bitan preduslov za realizaciju.

.4.

NEOPHODNA POMOC ocekuje se od svakog ko moze korisnim informacijama da uputi autora na licnosti, dogadjaje I sve ono sto bi moglo da omoguci sto brzi, efikasniji I kvalitetniji efekt u ovom poslu. Prakticno, pomognite u obavestavanju autora o znacajnmim momentima bitnim za ovaj posao, odnosno ukazite nam ko, gde I zasto zavredjuje da bude uvrscen u izdanja “Nezaborav srpske dijaspore”. Posebno obratite paznju na uspesne zene, koje se manje pominju a ima ih mnogo kao I na mlade koji stalno
pristizu.
Unapred hvala.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.