Za istoriju i buducnost Srba u dijaspori

Postovana i cenjena gospodo,
molim vas da dopis koji vam prilazem objavite u rubrici “ Ideje i projekti“.
Takodje vas molim ako vam se ideja dopadne da je komentarisete i eventualno dopunite a koliko mozete ipomognete u njenoj realizaciji.
Vas saj veoma cenim i kasnije cu biti slobodan da vam predlozim neke nove akcije koje mozete da koristite na sajtu ako vam budu odgovarale.
srdacan pozdrav
Mladen milosavljevic
e-mail: mozaiksd@ptt.yu

PROJEKT
ZA ISTORIJU I BUDUCNOST SRBA U DIJASPORI

Autor
Mladen Milosavljevic
Srbija
e-mail: mozaiksd@ptt.yu

CILJ – predstavljanje pojedinaca, porodica, zajednica, udruzenja, klubova, aktivnosti itd. srpske dijaspore u publikacijama ( knjigama, casopisima,novinama I drugim stampanim izdanjima) na radiju I tv stanicama I drugim elektronskim medijima u Srbiji I Crnoj Gori I sirom sveta.
– prikupljanje dokumentarne gradje ( dokumenta, informacija I izvornih svedocenja) o zivotu I radu Srba u dijaspori , oragizovano sredivanje I arhiviranje tih podataka I njihovo publikovanje po prioritetu vrednosti I zanimljivosti.
– obuka, osposobljavanje I organizovanje pojedinaca I timova za dalju I sveobuhvatniju realizaciju ovog projekta, odnosno posla. – oragizovanije I plansko cvrsce povezivanje svih Srba u svetu kao I dijaspore I matice
– humanitarno delovanje stvaranjem fondova za pomoc mladim I talentovanim studentima, prilikom zaposlavanja ili gubljenja posla, starima I bolesnim itd.

POVOD – malo je poznato o manje ili vise uspesnim Srbima u svetu, a svaki zivotni put je prica za sebe. O svemu tome se malo zna I nedovoljno informise, bez povratnih informacija I stalne komunikacije, a I kada se to cini narocito u Srbiji radi se od slucaja do slucaja ( izuzimajuci ovaj sajt srpske dijaspore koji bi pomogao mnogo u realizaciji ovog projekta kao I mnoge slicne komunikativne veze)
– izdavanjem stampanih publikacija fono I video zapisa, objavljivanje u casopisima I novinama, na radiu I televiziji, zapisima na komjuterskim diskovima ne samo da bi se dokumentovala proslost I sadasnost srpske dijaspore radi njene buducnosti vec bi se omogucila veca povezanost Srba I uticalo na vece zajednistvo o vise zajednickih aktivnosti grupa I pojedi- naca koji su I geografski udaljeni jedni od drugih.
– nista ne prepustiti zaboravu zbog generacija koje dolaze I koje itekako imaju zasto da budu ponosni na svoje pretke.

.2.

NACIN REALIZACIJE – prikupljanje podataka,informacija I dokumenata, snimanje tv reportaza, video I tv dokumentarnih filmova obavlja se na licu mesta. Pisanje publikacija, knjiga, novinskih clanaka, montiranje tv reportaza I filmova kao I celokupna izvrsna produkcija predvidjeni su za realizaciju u Srbiji zbog ekonomicnijih ( manjih) troskova. Iz istog razloga u pocetku realizacije ovog projekta ( prva faza) na prikupljanju informacija I podataka, snimanju video I fono zapisa radi samo jedno lice osposobljeno da deluje kao novinar,reditelj, organizator snimatelj I montazer.
Prethodno se dogovara obim poslova I ugovaraju uslovi za realizaciju ( na primer: da li je pojedinac, porodica, grupa ili udruzenje zainteresovano samo za ucesce u kjnizi, ili samo za film ili za svako izdanje, ili mozda samo za dokumentarni film za licnu upotrebu itd, pa se na osnovu toga procenjuje vreme trajanja na tom poslu I svi drugi preduslovi).
Po dogovoru a na osnovu zelja zainteresovanih za utvrdjeni obim poslova pravi se predracun troskova I na osnovu toga sklapa ugovor o konkretnom poslu Narucilac poslova snosi troskove puta, boravka I dnevnice za jednu osobu u predvidjenom vremenu a autor, odnosno producent u zajednici sa svojim saradnicima u Srbiji ( agencija „Mozaik“ I drugi) sve ostale poslove pocev od pisanja knjiga I reportaza, stampanja publikacija, montiranje tv reportaza i filmova I njihovog prikazivanja finasira iz sopstvenih sredstava.
Ukoliko narucilac ima specijalne zahteve I zeli da pojedina stampana Ili video izdanja zadrzi kao svoje vlasnistvo sa prenetim autorskim pravima podrazumeva se njegovo delimicno ucesce u finasiranju proizvodnog i produkcijskog procesa.
U pocetku (prva faza) sav posao na terenu u zemlji narucioca, pocev od prikupljanja informacija do snimanja tv I dokumentarnih filmova radi jedna osoba, po profesiji novinar sa 35 godina iskustva. On je profesionalno ospo- sobljen kao reditelj, snimatelj I montazer ( takozvani “ one man band“ sto je buducnost u multimedijalnom delovanju) a uz to deluje I kao organizator i producent.
Taj strucnjak ima I dodatni zadatak da po zelji pojedinaca I grupa u svakoj zemlji osposobi bar jednu osobu za slicno delovanje koja bi u saradnji sa njim I kordiniranim radom nastavila u drugoj fazi realizaciju ovog projekta. Taj posao iziskuje mnogo vise vremena ali je veoma isplativ za vece grupe zainteresovanih u jednoj zemlji jer se obavlja prakticno I paralelno sa pirkupljanjem informacija I snimanjem video zapisa.

.3.

TROSKOVI realizacije ovog projekta u prvoj fazi minimalni a u drugoj jos manji. Konkretno za sve navedene poslove koje profesionalno I kvalitetno obavlja jedan izvrsilac na terenu troskovi su sledeci:
– troskovi puta za jednu osobu
– smestaj I ishrana ( skormni I bez ikakvog luksuza specijalnih zahteva)
– simbolicna nadoknada za ugovoreni obim poslova
Ostali, veci deo troskova ovog projekta, od pisanja do montiranja filmova ukjlucujuci kompletnu produkciju I plasman informacija ( oko 65 % sveukupnih troskova) snosi autor projekta zajedno sa svojim saradnicima I eventualnim sponzorima ukoliko ih bude.

KOMERCIJALNI I HUMANI ASPEKT OVOG PROJEKTA

Posle izdavanja publikacija I filmova, odnosno celokupnog materijala, manji deo poklanja se pojedinim zajednicama, udruzenjima, klubovima i slicnim asocijacijama.Veci deo materijala se komercijalizuje, odnosno prodaje. Prihod od te komercijalizacije deli se na tri dela:
– Prvi deo ( 40 odsto od zarade) namenjen je za humanitarni fond koji bi obezbedjivao sredstva za pomoc Srbima u dijaspori ( mladima za skolo vanje I zaposlavanja, nezaposlenim, starim I bolesnim itd.)
– drugi deo (50% od zarade) namenjen je za dalji rad ( druga faza) na ovom projektu. Koristile bi ga I novoformirane I ospobljene ekipe na prikupljanju I obradi dokumenata kao I autor za zavrsnu produkciju tako da bi se u toj drugoj fazi znatno smanjili troskovi ako ne I eliminisali na prikupljanju I obradi podataka pa narucioci ne bi ulagali nikakva sredstva – treci deo ( 10% od zarade) pripao bi saradncima autora projekta koji ulazu u stampanje publikacija I proizvodnju filmova.

REALIZACIJA U DVE FAZE

Prva faza, kao sto je receno, angazuje samo jednog izvrsioca u pripremnim poslovima koji na terenu I obucava ljude za isti posao.
Druga faza podrazumeva vise angazovanih osoba kojima koordinira autor.

SPONZORI za ovaj projekt pozeljni I dobrodosli mada nisu bitan preduslov za realizaciju.

.4.

NEOPHODNA POMOC ocekuje se od svakog ko moze korisnim informacijama da uputi autora na licnosti, dogadjaje I sve ono sto bi moglo da omoguci sto brzi, efikasniji I kvalitetniji efekt u ovom poslu. Prakticno, pomognite u obavestavanju autora o znacajnmim momentima bitnim za ovaj posao, odnosno ukazite nam ko, gde I zasto zavredjuje da bude uvrscen u izdanja „Nezaborav srpske dijaspore“. Posebno obratite paznju na uspesne zene, koje se manje pominju a ima ih mnogo kao I na mlade koji stalno
pristizu.
Unapred hvala.