Vredna donacija Grupe 484 i Ambasade Kraljevine Norveške

Prepoznavši značaj rada BELhospice Centra za palijativno zbrinjavanje i medicinu, Grupa 484 i Ambasada Kraljevine Norveške donirali su sredstva u iznosu od 108.000 EUR, čime su podržali implementiranje projekta „Urgentan odgovor na COVID-19 krizu i podrška najvulnerabilnijoj grupi – pacijentima obolelim od kancera i članovima njihovih porodica“.

Cilj pomenutog projekta je da se rizičnoj grupi, pacijentima obolelim od kancera i njihovim porodicama, posebno pogođenim pandemijom korona virusa, obezbedi adekvatna pomoć da lakše prevaziđu tešku životnu situaciju u kojoj se nalaze.

„Svesni smo neophodnosti podrške pacijentima i njihovim porodicama, te nam je izuzetno važno što smo imali mogućnost da uz finansijsku podršku pomognemo BELhospice Centru da tu podršku i pruže. Širenje virusa COVID- 19 je zasigurno ostavilo negativne posledice po sve članove zajednice, a pogotovo po one najugroženije kao što su onkološki pacijenti. Stoga, nastavićemo da trasiramo put humanosti i solidarnosti, a BELhospice je jedan od partnera na tom putu“ – istakli su predstavnici Grupe 484.

Projektom je obezbeđena besplatna psihosocijalna podrška BELhospice multidisciplinarnog tima, koji se sastoji od lekara, psihologa, socijalnih radnika, medicinskih sestara i negovateljica za preko 300 pacijenata obolelih od kancera i 150 članova njihovih porodica.

Imajući u vidu njen značaj u ovom kriznom periodu za sve korisnike, direktorka BELhospice Centra, Vera Madžgalj, uputila je neizmernu zahvalnost Grupi 484 i Ambasadi Kraljevine Norveške na ovoj važnoj podršci zahvaljujući kojoj će preko 300 onkoloških pacijenta biti zbrinuto.

Dopremanje pomoći

„U narednom periodu, BELhospice tim dostaviće 20 nabavljenih pokretnih kolica i 30 antidekubitalnih dušeka onkološkim pacijenatima kojima je lečenje predviđeno boravkom u kućnim uslovima. Korisnicima će, takođe, biti distriburirana zaštitna sredstava koji uključuju maske, rukavice, dezinfektante i 800 pakovanja pelena za potrebe 150 onkoloških pacijenata radi preventive od infekcije korona virusa. Nabavljena su i zaštitna i higijenska sredstva za BELhopsice tim koja uključuju zaštitna odela, maske, rukavice, dezinfekciona i higijenska sredstva. Pored toga, organizovana je i koordinacija sa predstavnicima nadležnih zdravstvenih, socijalnih institucija i volontera kako bi se izašlo u susret njihovim potrebama tokom pandemije korona virusa“ – istakla je Vera Madžgalj.

BELhospice Centar osnovan 2004. godine pruža besplatnu sveobuhvatnu podršku i specijalizovane usluge onkološkim pacijentima u odmaklim fazama bolesti i članovima njihovih porodica; BELhospice je posvećen razvoju palijativnog zbrinjavanja na nacionalnom i regionalnom nivou kroz edukaciju profesionalaca i javnosti, savetovanje i saradnju sa nadležnim institucijama na unapređenju legislative.

Чланак Vredna donacija Grupe 484 i Ambasade Kraljevine Norveške се појављује прво на Vesti online.

Original Article