Владика Иларион: Христова наука – најнепосредније заједничарење са самим Богом у светој тајни причешћа

Владика Иларион: Христова наука – најнепосредније заједничарење са самим Богом у светој тајни причешћа

11. Јануар 2021 – 17:56

Братство манастира Букова је трећи дан Божића, празник Светог првомученика и архиђакона Стефана, свечано прославило светом архијерејском Литургијом коју је служио Његово Преосвештенствп Епископ тимочки г. Иларион.

-Свети архиђакон Стефан је први пострадао за Христа када је каменован до смрти јер је проповедао Христово јеванђеље. Као што су онда устали на архиђакона Стефана под изговором да он руши веру отачку, тако се и данас поново диже аждаја на Цркву Христову под изговором да су хришћани који се причешћују ризик и опасност за здравље овога света, да су хришћани, како скарадно кажу „лизачи кашичице“. Каква срамота и какво безумље за људе који су створени по лику Божјем! А Христова наука нам дарује не само реч већ и живот, Истину, светлост и показује нам пут. Христова наука није само религиозна филозофија и некакав систем, него је то најнепосредније заједничарење са самим Богом у светој тајни причешћа, рекао је Преосвећени Епископ.

На крају, Владика тимочки Иларион је пожелео свима апостолску веру, јединство у молитви и труд у испуњавању сваке хришћанске врлине. Беседу владике Илариона можете преслушати на Youtube каналу Епархије тимочке.

У току свете Литургије преломљен је славски колач и освештано кољиво које је принео архимандрит Козма прослављајући Светог Стефана као своју крсну славу.

Извор: Епархија тимочка

|Original Article