Uz prenosni računar do lakšeg školovanja mnogobrojne dece

Bogatstvo se ne meri uvek novcem i materijalnim stanjem. Primer za to je i porodica Jurković iz sela Uglješ u Baranji. Otac Petar i majka Radmila imaju šesnaestoro dece od 11 do 36 godina. Kada se na to dodaju zetovi, snaje i devetoro unučadi, ni sami ne znaju koliko je naslednika prošlo kroz ovaj dom. Trenutno u porodici živi devetoro članova domaćinstva. Puna kuća i mnogobrojni naslednici, ovu porodicu čini jednom od najbogatijih u Hrvatskoj.

Ipak, uz ovoliki broj članova, dolaze i veliki finansijski troškovi, a školovanje predstavlja jedan od najvećih izdataka. Kao što je već poznato, od pojave pandemije koronavirusa i uvođenja nastave od kuće, učenici prate nastavu preko svojih računara putem interneta. Problem o kojem malo ljudi razmišlja jeste pitanje da li uopšte svi učenici imaju računare i internet vezu.

Nažalost, ovaj problem mučio je Jurkoviće. Školarci nisu mogli adekvatno pratiti nastavu preko interneta jer su imali samo tablet-uređaje koji nisu funkcionalni kao računari. Dodatni problem bio je i nedostatak interneta pa deca moraju da idu kod sestara koje su udane u komšiluku kako bi se spojili na internet i pisali domaće zadatke.

Predlog o poklonu usvojen na skupštini udruženja

Sredinom novembra u Kneževim Vinogradima održana je skupština Akademskog udruženja srpske omladine „Josif Runjanin“ koje deluje na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-sremske županije. Članica udruženja Marina Stojnović predložila je da za Božić nekoga obraduju.

– Predložila sam da obradujemo jednu porodicu sa područja delovanja udruženja i da im odnesemo poklone za Božić. Skupština je usvojila predlog, a nakon kratkog razmatranja nekoliko porodica, doneli smo odluku da to bude baš ova. Iako na našem području ima još nekoliko porodica koje se nalaze u teškom materijalnom stanju, odlučili smo se baš za Jurkoviće jer oni obogaćuju našu zajednicu – objašnjava Marina.

Udruženje je izabralo ovo domaćinstvo nakon što su članovi odgledali TV prilog o njima koji je emitovan u emisiji „Kvadratura kruga“ Branka Stankovića. Poznati novinar bio je gost porodice i detaljno prikazao njihov dom.

U dogovoru sa Petrom Jurkovićem, članovi „Josifa Runjanina“ odlučili su da ništa ne spominju ostatku porodice i započeli su sa donacijom novaca za kupovinu prenosnog računara i dodatne informatičke opreme koja će pomoći u školovanju. Mnogi članovi i prijatelji udruženja donirali su novac kako bi se ova akcija i ostvarila.

– Iznenadila me je dinamika skupljanja donacija. Iako smo u glavama zacrtali cifru od 3.500 do 4.000 kuna, taj broj smo probili već nakon tri dana od početka akcije. Do zaključka doniranja skupili smo dovoljno novca da porodici obezbedimo i paketiće kojima su se najviše obradovala deca – priča predsednik Akademskog udruženja srpske omladine „Josif Runjanin“ Dušan Velimirović.

Laptop namenjen za školu, ali i za zabavu

Jurkovići su bili oduševljeni poklonima, a najmlađi sin Dragan odmah se prihvatio računara, koji je pre upotrebe morao da bude postavljen za rad. Upalio je svoje omiljene igre, uz simpatične opaske braće da ne igra previše igrica jer je laptop namenjen za školu.

porodica jurković uglješ akademsko udruženje srpske omladine josif runjanin dušan velimirović
Dušan Velimirović osposobio je laptop za rad.

Nekoliko članova udruženja koji su posetili porodicu Jurković dočekali su prvo Petar, Radmila i Dragan, a kasnije je kuća počela polako da se puni jer se ostatak porodice vraćao sa posla i prakse, pa je dnevna soba postala pretesna, na šta su se Jurkovići i navikli. Otac Pero pričao je porodične anegdote, od njegovog života u Jakšiću u zapadnoj Slavoniji pa do preseljenja u Jagodnjak i najzad u Uglješ. Kako kaže, do sada im niko nije pomogao, a žive u kući koja nije potpuno njihova. Petar se bavi poljoprivredom, neki su se već odselili, čak i u Nemačku, dok nekoliko mladića i devojaka iz porodice radi na moru za vreme sezone.

– Bilo je fascinantno promatrati kako Jurkovići jedni za drugima ulaze u sobu, pogotovo meni koji sam sin jedinac. Na kraju smo imali priliku da upoznamo i najmlađeg člana porodice, devetomesečnog unuka Marka. Iako je navikao na punu kuću, zbunila ga je poseta nepoznatih ljudi, ali su ga, naravno, smirili crtani filmovi sa Jutjuba. Na taj način smo otkrili ko će biti jedan od korisnika ovog laptopa. Birali smo računar koji će služiti i za školu, ali i za zabavu jer smo svi bili mali i uživali u igranju videoigara – kaže Dušan koji je zahvalio svima koji su pomogli da se laptop nađe u pravim rukama.

Za sada ostaje samo da se nađe način kako da porodica dođe do interneta jer je to još jedan skup namet, ali uz rad na mreži, deci će uveliko biti olakšano školovanje.

The post Uz prenosni računar do lakšeg školovanja mnogobrojne dece appeared first on srbi hr.

Original Article