Vlada Srbije usvojila plan rada Ministarstva dijaspore

VLADA SRBIJE USVOJILA PLAN RADA MINISTARSTVA DIJASPORE

POPIS U RASEJANJU ODLOŽEN ZA 2007.

• Predlog zakona o dijaspori do juna u skupštinskoj proceduri, a rasprava o popisu u rasejanju tek krajem godine

Vlada Republike Srbije obavezala se da će do juna pripremiti i u skupštinsku proceduru proslediti Predlog zakona o dijaspori, a do decembra i Predlog zakona o popisu rasejanja. Ministarstvo za dijasporu će u 2006. godini biti još uključeno i u rad na Izmenama i dopunama izbornih zakona u Srbiji, zatim Komisije za ostvarenje i zaštitu prava nad nepokretnostima u vlasništvu Republike Srbije koje se nalaze izvan njene teritorije, kao i u radu međuvladinih mešovitih komisija za primenu Sporazuma o zaštiti prava nacionalnih manjina sa Rumunijom, Mađarskom, Makedonijom i Hrvatskom.
Budući da se Ministarstvo za dijasporu obavezalo da do kraja aprila Vladi Srbije dostavi Nacrt zakona o Srbima koji žive u inostranstvu, rokovi za primedbe i sugestije istekao je 28. februara i produžavanja termina neće biti, iako je Kongres srpskog ujedinjenja to tražio.

Dolaze učenici i privrednici

– Planirali smo da krajem aprila, posle Sajma turizma, organizujemo u Beogradu konferenciju privrednika jugoistočne Evrope kojom će, pre svega, biti obuhvaćeni naši privrednici u zemljama iz okruženja SCG. U aprilu planiramo realizaciju projekta „Učenici iz rasejanja u Srbiji“. U okviru te akcije, tokom uskršnjih praznika očekujemo grupu srpske dece iz Australije, a njihov dolazak je dogovoren sa ambasadom SCG u Australiji – kaže Nataša Drašković, šef kabineta ministra za dijasporu Vojislava Vukčevića.

– Nažalost, ne možemo im izaći u susret. Tražili su još dva meseca za sugestije iz dijaspore, ali zahtev smo dobili dan pošto je Vlada Srbije već usvojila program rada, pa sada treba brzo delovati kako bi se ispoštovali rokovi – izjavila je za „Vesti“ LJiljana Milutinović, sekretar mnistarstva.
Komisija Ministarstva za dijasporu i Instituta za uporedno pravo iz Beograda proučiće sve pristigle dopise, a predlozi koji imaju zakonsko utemeljenje biće uvršteni u nacrt zakona i do kraja juna trebalo bi da uđe u skupštinsku proceduru. Do sada prispele malobrojne sugestije na model zakona o dijaspori odnose se najviše „na služenje vojnog roka u Vojsci SCG, glasanje, izborno pravo dijaspore, na dopunske škole i lakše sticanje državljanstva Srbije“. – Pre toga biće održana javna rasprava o vladinom predlogu zakona o dijaspori, tako da će i rasejanje imati još jednu priliku za primedbe ili sugestije – kaže Neda Maletić, savetnik za medije ministra dijaspore.
Mada je popis rasejanja gromoglasno najavljivan za početak 2006. godine, taj posao se prebacuje za iduću godinu, pošto ne postoji zakon bez kojeg nema ni popisivanja. Izradi modela ovog propisa, prema rečima LJiljane Milutinović, tek treba da se pristupi narednih dana.

Prema usvojenom planu rada, Ministarstvo za dijasporu, kako se navodi u aktu Vlade Srbije, u narednom periodu nastaviće da radi na „poboljšanju veza državljana Republike Srbije koji žive izvan državne zajednice Srbija i Crna Gora sa Republikom Srbijom i na stvaranju uslova za njihovo uključivanje u politički, ekonomski i kulturni život matične države, kao i stvaranju mogućnosti za njihov povratak“.
Usvojen je i projekat „Učenici iz rasejanja u Srbiji“, koji predviđa organizovanje petnaestodnevnog kampa za decu i omladinu iz inostranstva. Takođe, i ove godine planirano je održavanje tradicionalnih Vidovdanskih dana dijaspore u otadžbini.