Vesti iz Ministarsva za dijasporu

PREDSTAVNICI iz DIJASPORE U MINISTARSTVU

BEOGRAD 27/9/2004

«Ministarstvo za dijasporu Vlade Srbije nastaviće da razvija dobre odnose sa svim srpskim organizacijama u inostranstvu. U tom smislu veoma važne su veze sa političkim strankama koje imaju svoje članstvo i odbore van granica Srbije. Ministarstvo želi da čuje predloge svih relevantnih organizacija iz rasejanja, kako bi njihova iskustva ugradilo u predlog Zakona o dijasporu», istaknutno je na sastanku u Ministarstvu za dijasporu, kojem su prisustvovali zamenik ministra Aleksandar čotrić, pomoćnik ministra Vukman Krivokuća, Slobodan Maksimović, predsednik SPO za Beč i Jovica Mihajlović, predsednik SPO za Švajcarsku.

SRBIN MEđU NAJJAčIM LjUDIMA PLANETE

BEOGRAD 29/9/2004

Milan Jovanović iz Niša nastupiće na takmičenju «World strongest cup» u Moskvi, zahvaljujući pomoći Ministarstva za dijasporu. Na ovom svojevrsnom prvenstvu najjačih ljudi sveta, koje se održava 2. oktobra u osam različitih sportskih disciplina, učestvuju predstavnici 12 zemalja.

Njihova umeća putem TV-prenosa gledaće milionski auditorijum širom sveta.
Milan Jovanović nastupiće u majici sa grbom Srbije i natpisom: «Ministarstvo za dijasporu Republike Srbije».
Jovanoviću su puno uspeha i sreće, kao i da dostojno reprezentuje Srbiju, odnosno da pobedi, poželeli zamenik ministra za dijasporu Aleksandar čotrić i pomoćnik Vukman Krivokuća.

SARADNjA MINISTARSTVA I OPŠTINE VARVARIN

BEOGRAD 29/9/2004

Predsednik opštine Varvarin Zoran Milenković i predstavnici Ministarstva za dijasporu Aleksandar čotrić i Ljiljana Milutinović razgovarali su o konkretnim oblicima saradnje na planu upoznavanja srpske dijaspore sa privrednim potencijalima opštine.

«Varvarin poziva ljude iz inostranstva da ulažu u našu sredinu. Posebno su interesantne mogućnosti u poljoprivredi, lovu, ribolovu i prerađivačkoj industriji. Mogu da obećam da će u nama imati iskrenog i pouzdanog partnera», istakao je gradonačelnik Milenković.

Funkcioneri Ministarstva za dijasporu, takođe, su pozvali privrednike iz dijaspore da sarađuju sa lokalnim samoupravama, poput Varvarina, koje imaju šta da ponude.

POMOć MINISTARSTVA HRAMU SVETOG ILIJE

BEOGRAD 29/9/2004

Ministar za dijasporu prof. dr Vojislav Vukčević i zamenik ministra Aleksandar čotrić razgovarali su u prostorijama Ministarstva sa sveštenikom Milovanom Kojićem iz sela Jadranska Lešnica kod Loznice.

Ministar Vukčević obećao je da će Ministarstvo sa sto hiljada dinara pomoći obnovu hrama Svetog Ilije, vrednog duhovnog i kulturno-istorijskog spomenika srpskog naroda u Jadru i Pocerju. Učesnici manifestacije «Moba», koja okuplja decu iz dijaspore, prilikom boravaka u šabačko-valjevskoj eparhiji, zajedno sa vladikom Lavrentijem redovno posećuju hram Svetog Ilije.