Vakcina, pa zaposlenje

Austrijska pokrajina Donja Austrija od 1. septembra uvodi obavezu vakcinacije za prijem novih zaposlenih u pokrajinske institucije.

– Obaveza vakcinacije važiće za sve oblasti, i to ne samo za zdravstvene radnike ili nastavnike. Svi koji budu primljeni u pokrajinsku službu moraće da budu vakcinisani ili da se obavežu da će održavati zaštitu imunog sistema – objasnila je guvernerka Donje Austrije Johana Mikl-Lajtner.

Od te obaveze izuzete su samo osobe koje iz zdravstvenih razloga ne mogu biti vakcinisane.

Kao obrazloženje za ovu meru Mikl-Lajtner je navela da pokrajina želi da štiti svoje zaposlene, da želi da oni mogu da obavljaju svoju dužnost i kao treće da štite i ostalo stanovništvo. Sredinom jula Donja Austrija je donela odluku o obaveznoj vakcinaciji za sve nove zaposlene u zdravstvu. Inače i neke druge pokrajine su preduzele slične korake. Tako je Beč uvek obavezu vakcinacije za sve nove zaposlene u oblasti zdravstva i socijalne zaštite, a od jeseni ta obaveza se proširuje na nove zaposlene u obdaništima.

Pokrajina Štajerska od 1. avgusta primenjuje favorizaciju vakcinisanih prilikom prijema u pokrajinsku službu.

Imunizacija bez prijave

Vlasti grada Beča novom merom žele da podstaknu vakcinaciju stanovništva. Od ponedeljka do nedelje, u vremenu od 7.00 do 19.00, građani će u Austrija centru da se vakcinišu bez prethodne prijave i sa samo jednim ličnim dokumentom. Vakcinom Biontek-Fajzer i Moderna mogu da se vakcinišu lica od 12 godina starosti, a Astrazeneka i Džonson&Džonson svi stariji od 18 godina.

Чланак Vakcina, pa zaposlenje се појављује прво на Vesti online.

Original Article