Obavezan PCR test ili kazna 1450.evra

Za putnike, koji u Austriju dolaze iz Holandije, Španije ili sa Kipra od 3. avgusta stupiće na snagu pooštrene mere ulaska u zemlju, to jest oni će morati da imaju negativan PCR test ili dokaz o potpunoj imunizaciji protiv korona virusa.

Svi koji avionom budu ušli u Austriju iz te tri zemlje, a ne budu sa sobom imali tu dokumentaciju, moraće da se registruju i na aerodromu testiraju, stoji u uredbi Ministarstva zdravlja. Ko odbije PCR testiranje može biti kažnjen novčano sa kaznom do 1.450 evra.

Osobe koje sa sobom imaju lekarsku potvrdu o preležanom Covid-19 u prethodnih 90 dana, neće morati da se podvrgnu PCR testiranju na aerodromu. Međutim takva potvrda može biti izdata najranije 14 dana posle pojave prvih simptoma, odnosno pozitivnog testa. Dalji uslov je da 48 sati pre dobijanja atesta osoba nema nikakve simptome korone. Uz to osoba sa takvom potvrdom mora da ima i lekarski atest da ne postoji opasnost od zaražavanja drugih.

Oni koji budu u obavezi da urade test na aerodromu, a to ne mogu zbog “posebnih okolnosti”, moraju da se testiraju u roku od 24 sata od ulaska u zemlju. U to spadaju, na primer, osobe koje u zemlju uđu po zatvaranju centra za testiranje ili ako dođe do nedostatka kapaciteta za testiranje zbog velike navale. Ovu meru kontrolisaće nadležne opštinske vlasti, kojima će naknadni test morati da bude prosleđen.

Deca do 12 godine starosti oslobođena su obaveze testiranja.

Чланак Obavezan PCR test ili kazna 1450.evra се појављује прво на Vesti online.

Original Article