Uz patrijarha čuvamo sabornost

Episkop austrijsko-švajcarski Andrej služio je u nedelju Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Svetog Save u Beču, prenevši vernicima vest o izboru novog patrijarha srpskog Porfirija.

Episkop je pozvao na jedinstvo, ljubav i molitvu, na sve one vrline koje su potrebne čoveku hrišćaninu koji živi u crkvi.

“Izbor novog patrijarha Porfirija koga je Duh sveti u ova teška vremena poslao našem rodu, potvrda su tog jedinstva i sabornosti na kome počiva Srpska pravoslavna crkva. Na nama je da uz novog patrijarha čija je uloga objedinjujuća, sačuvamo duh sabornosti i zajedništva”, istakao je vladika.

Između ostalog je episkop pohvalio strpljenje i ljubav vernog naroda prema svojoj crkvi i očinski ih posavetovao da se pridržavaju mera koje propisuju nadležne vlasti kako bi na taj način pokazali brigu jedni za druge, a i izbegli zatvaranje hramova.

Episkop Andrej koji je učestvovao u izboru patrijarha u Beogradu, za katoličku novinsku agenciju Katpres, ukazao je da je novi patrijarh ekumenski otvorena i teološki visoko obrazovana ličnost.

“Na dužnosti mitropolita zagrebačko-ljubljanskog patrijarh Porfirije je, prema njegovim rečima, u prethodnih sedam godina radio na pomirenju katolika i pravoslavaca, istakao je vladika Andrej.

Poštovana distanca: Verni narod u hramu

Radujemo se poseti

Zajednica srpskih klubova u Beču pozdravila je izbor patrijarha Porfirija.

– I nas u Beču je obradovala vest da smo dobili novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve i celokupnog srpskog naroda. Povodom toga želeo bih da čestitam novoizabranom patrijarhu i da mu poželim mnogo snage, zdravlja i uspeha da se izbori protiv svih iskušenja koja su udarila naš narod i Crkvu kao i bure koje predstoje. Nama u dijaspori je drago jer je mladi patrijarh čovek od razumevanja koji je otvoren za svaki dijalog, kao i rešavanje problema današnjice. Mi ga željno iščekujemo u Beču i unapred se radujemo njegovoj poseti – istakao je Luka Marković, predsednik Zajednice.

Чланак Uz patrijarha čuvamo sabornost се појављује прво на Vesti online.

Original Article