Потомци одали почаст славним прецима

Потомци-одали-почаст-славним-прецима
Потомци одали почаст славним прецима

четвртак, 25.04.2024,  10:53 -> 11:42

Извор: Тања Милосављевић

Потомци одали почаст славним прецима

Удружење потомака ратника 1912-1920. из Пожаревца посетило је српско војничко гробље поред Тулона у Сен Мандријеу, у јужној Француској.

На свом десетодневном путовању кроз јужну Француску, Андору и Шпанију, потомци су се 18.априла упутили на српско војничко гробље како би одали почаст српским јунацима из Првог светског рата чији се посмртни остаци налазе управо ту, поред 16 Руса, 18 Грка и 1 Бугарина.

У име Савеза Срба Француске, потомке је сачекала и била домаћин потпредседница Тања Милосављевић, која живи недалеко од гробља и бави се тематиком Велког рата.

Она се пригодним говором обратила присутнима, а кроз велику епопеју Великог рата водио их је такође председник удружења Славољуб Стојадиновић.

Након комеморације, минутом ћутања одата је почаст нашим див-херојима. По један цвет и јабука су положени на сваку од 22 надгробне плоче.

„Био је то врло дирљив моменат. То су ретки моменти које имамо ми у дијаспори, када вам се срце испуни оном правом љубављу, истинском, хришћанском“, каже Тања Милосављевић.

Бошко Рибич, водич овог путешествија, такође је изразио своју радост што је успесно реализовао овај подухват, који је само један у низу које удружење потомака ратника реализује.

„Све док је ових људи и оваквих племенитих подухвата, наши див јунаци неће бити заборављени. Наш је задатак да се сећамо и памтимо и да то сећање преносимо са колена на колено“, каже Тања.

Detaljnije