Mural priča mnoge priče

Biblioteku Srpskog centra u Beču od pre nekoliko dana krasi mural umetnice Dunje Perović. Mural je, kako kaže mlada Novosađanka koja već nekoliko godina živi i stvara u austrijskoj prestonici, rezultat upoznavanja sa članovima Centra.

– Posle upoznavanja sa ljudima koji stoje iza Srpskog centra i razgovora o ciljevima i projektima na kojima se radilo i koji su u planu, shvatila sam da bih i ja volela da budem deo te priče. Kao novi član Centra, drago mi je što mogu da predstavim mural koji je moj doprinos tome da jedna tako lepa priča sada ima i svoju vizuelnu dimenziju – kaže Perovićeva.

Ona je istakla da kao i svako umetničko delo, ovaj mural nema neko tačno značenje, već poziva posmatrača da u njemu nađe smisao za sebe.

– Međutim, ako želite da znate koje su mi ideje bile u glavi dok sam slikala ovaj mural, ovo je značenje simbola koji se vide. Knjige – sve počiva na pričama. Na pričama kojima sebi objašnjavamo svet i naše mesto u njemu. Ne postoji objektivna istina, istina je za svakoga satkana od naših subjektivnih tumačenja. Tako se ovde zgrade izdižu iz gomile knjiga, da podsete da sve materijalno počiva na ideji. Tok građevina u ovom slučaju predstavlja istoriju jedne zemlje i njenog naroda. Spojene su tako da se svaka uliva i počinje gde se druga završava, čime sam htela da prikažem beskonačni tok slobode – objašnjava umetnica.

Dodaje da je centralna figura kip Pobednika.

– Pobednik je onaj koji je slobodan, onaj koji shvata širinu sveta u kome je sve povezano. Čovek i priroda – tok građevina se i s jedne i s druge strane završava prirodom, da podseti da je ljudska moć ograničena i da je lepota života u balansu između svesnog ljudskog stvaralaštva i prihvatanja i prepuštanja divljem delu života koji je nepredvidiv, ali tako neophodan i prirodan -navodi dalje Perovićeva.

Prema njenim rečima stepenice su simbol stalnog rasta i napretka.

“Jedina konstanta u životu je promena, pa tako iz knjiga isplivavaju stepenice, a ko pažljivije pogleda na njima će spaziti i devojku u haljini, koja simboliše Svetosavski bal.

Perovićeva od 2015. u Beču gradi svoju umetničku karijeru, a osim murala bavi se i slikanjem na platnu akvarel tehnikom. Bečka arhitektura je česta tema njenih dela, a brojnim muralima je ukrasila zgrade u glavnom gradu Austrije.

Završni potezi četkicom

Dođite da vidite

– Naravno, kao i svaka fotografija, ni ova ne prikazuje dovoljno verno kako mural uživo izgleda, i bili bi mi drago da dođete, posetite renovirane prostorije Srpskog centra i pogledate mural – naglasila je Dunja Perović.

Nova dimenzija

Iz Srpskog centra navode da je u procesu renoviranja prostorija Centra i biblioteke nastala ideja da jedan od naših umetnika kroz svoj rad, doprinese stvaranju novog lica Srpskog centra.

“Ideju smo predstavili Dunji Perović koja je oduševljeno prihvatila saradnju sa nama i odmah smo prionuli na rad. Upoznali smo je sa našim dosadašnjim radom kao i sa ciljevima Centra. Želeli smo da Centar dobije mural koji će dočarati naš rad, viziju i ciljeve. Dunja je već tad krenula da svojim četkicama dodaje jednu novu dimenziju našim prostorijama i svakodnevno smo posmatrali kako naša zajednička ideja dobija svoj oblik”, sa zadovoljstvom ističu u Srpskom centru.

U biblioteku uz najavu

Biblioteka Srpskog centra, na adresi Lindengasse 61-63/2/V, u 7. bečkom okrugu, do kraja meseca, u skladu sa važećim epidemiološkim merama, radi svakog radnog dana od 15.00 do 18.00. Ko želi da dođe i pozajmi knjigu, mora da se najavi imejlom bibliothek@serbischeszentrum.at ili na broj telefona 0660 77 80 290.

Чланак Mural priča mnoge priče се појављује прво на Vesti online.

Original Article