Uspeh svedskog filma sa srpskim glumcima

Svedski kratkometrazni film „Piknik na groblju“ (Picknick på kyrkogården) proglasen je za najbolji strani film na Internacionalnom festivalu kratkog filma i video ostvarenja u Njujorku. Film je rezirala Elizabeta Zemljic iz Malmea koja je napisala i scenarij. U filmu koji se bavi zivot useljenika srpskog porekla u Svedskoj igra nekoliko istaknutih srpskih i svedskih glumaca.

Glavnu licnost u filmu, koji se bavi useljenicima srpskog porekla u Svedskoj, igra jedanćstogodisnja devojcica Katarina (Tina Amvon iz Stokholma). Prema pravoslavnom obicaju Katarinina uza i sira familija sa prijateljima okuplja se na grobu sest meseci ranije preminule bake. Dvadesetominutni film Elizabete Zemljic, koja i sama pripada drugoj generaciji useljenika, polaziste je nasao u snaznoj duhovnoj vertikali kod Srba prema umrlim. Na toj osnovi sa dobrim i iskusnim timom glumaca ispricana je uzbudljiva prica o identitetu u novoj zemlji.

„Piknik na groblju“ okupio je istaknute svedske i srpske glumce. Od svedskih glumaca igraju Aleksandra Rapaport, Henrik Lundstrem, Ingvar Erner, a od nasih glumaca tu su Milena Dravic, Jelisaveta Sabljic, Aleksandar Bercek i Ljiljana Krstic. Ljiljana Krstic je nedavno preminula i ovo je bio njen poslednji film. Producent filma je Nina Sackman (FilmWorks) a snimljen je sredstvima Svedskog filmskog instituta koji je izdvojio dva miliona kruna. Filmski konsultant bila je Margareta Norlin.

„Piknik na groblju“ je debitantski film Elizabete Zemljic koja nije nepoznato ime u ovdasnjoj kulturnoj javnosti. Rezirala je vise pozorisnih predstava u Malmeu a njen rad u pozoristu, uz dobar scenarij filma, bio je odlucujuci da Svedski filmski institut odobri pozamasnu sumu sredstva za snimanje ovog filma.