Istice rok za zamenu

Crveni jugoslovenski pasoš odlukom Savezne vlade SRJ vredi do 31. decembra ove godine, ali u praksi nemacki uredi za strance tri meseca pre toga roka prestaju da izdaju vize i dozvole boravka u takve pasoše. To prakticno znaci da u preostala nepuna tri meseca svi vlasnici crvenog jugoslovenskog pasoša treba da podnesu zahtev za zamenu putne isprave nadležnom jugoslovenskom diplomatsko-konzularnom predstavništvu. Samo u Bavarskoj, prema procenama, crveni pasoš ima oko 17.000 jugoslovenskih državljana.
Generalni konzul SRJ u Minhenu Vlado LJubojevic ovim povodom upucuje preko „Vesti“ poziv našim gradanima u Bavarskoj da blagovremeno podnesu zahtev za zamenu pasoša.
– Vrlo je važno da svi vlasnici crvenog jugoslovenskog pasoša na podrucju Bavarske što pre preko Generalnog konzulata SRJ u Minhenu podnesu zahtev za zamenu pasoša ne cekajuci kraj ove godine. Moguce je da u evidenciji bude problema, konkretno prilikom upisa u knjigu državljana ili prihvata u jugoslovensko državljanstvo pa treba racunati sa cekanjem. Osim toga, za ocekivati je da ce biti podnesen i veliki broj zahteva koje treba u kratkom roku obraditi. Bice sigurno i onih koji ce novi pasoš vaditi u zemlji, ali ce velika vecina to uciniti preko ovog konzulata. Obzirom na broj zaposlenih službenika i ocekivani broj zahteva, teško ce biti da mi sami u Konzulatu uradimo taj posao u tako kratkom roku. Zbog toga smo tražili da nam se iz zemlje pošalje ispomoc i to je obecano – kaže Vlado LJubojevic.
Jednostavno receno, ostalo je malo vremena za ovako ozbiljan posao i zbog toga treba poceti na vreme sa pripremama a prvi korak je podnošenje zahteva Generalnom konzulatu SRJ u Minhenu za novu putnu ispravu.

Propusnice do kraja oktobra

Konzul LJubojevic još jednom podseca, u prvom redu naše ljude u Bavarskoj koji imaju nemacki pasoš, ali i njihove poznanike i prijatelje Nemce, da je produžen rok izdavanja turistickih propusnica na jugoslovenskoj granici do 31. oktobra. Prvobitna odluka važila je od 1. jula do 30. septembra. To, medutim, ne važi za one koji su na proputovanju kroz Jugoslaviju, jer oni moraju imati vizu izdatu u jugoslovenskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima u Evropi.