Mi smo vaše ministarstvo

SUSRET PREDSTAVNIKA NAŠIH LJUDI U BERLINU I DELEGACIJE IZ SRBIJE

MI SMO VAŠE MINISTARSTVO

• Dijaspora je „otvorila dušu“, a visoki funkcioneri ministarstva u Beogradu su izvršili iskreni inventar potreba koje su tom prilikom spominjane

Uambasadi SCG u Berlinu organizovan je u nedelju uveče susret predstavnika lokalnih udruženja naših građana sa dvojicom visokih funkcionera novoosnovanog Ministarstva za dijasporu Republike Srbije.
Zamenik ministra Aleksandar čotrić i pomoćnik ministra Miodrag Jakšić puna tri časa su diskutovali sa tridesetak prisutnih beležeći marljivo sve predloge, zahteve, žalbe i ponuđena rešenja za uspostavljanje boljih odnosa između matice i dijaspore.
Domaćin ovog sastanka, ambasador SCG u Nemačkoj Milovan Božinović, pomogao je obema stranama da ova razmena mišljenja bude što korisnija. U tome je važan udeo imao i šef konzularnog odeljenja Boro Šuput.

Pohvale crkvi

Posle višečasovnog razgovora u Ambasadi, čotrić i Jakšić su sa protom Draganom Sekulićem i predsednikom Crkvenog odbora Draganom Mitrovskim obišli berlinski hram Svetog Save i Crkveni dom. Gosti su bili oduševljeni podvižništvom verujućih Srba koji su iskreno podržali svoje sveštenike prilikom kupovine crkve i gradnje doma. Za program kulturnih i duhovnih aktivnosti koji se tu već godinama organizuje rekli su da je jedinstven u svetu.

„Bićemo vaše ministarstvo“, rekao je na početku skupa Aleksandar čotrić objašnjavajući glavne ciljeve upravo započetog obilaska evropskih gradova u kojima živi i radi veliki broj građana Srbije. On je budućnost prikazao kao trougao koji bi trebalo da čine dijaspora, vlasti zemlje – domaćina i vlasti u Srbiji.
Potom se poveo otvoren razgovor o tome šta u ovom času tišti Srbe u rasejanju. Gosti su tu imali prilike da čuju mnogo upotrebljivih ocena oko raščišćavanja višedecenijskih problema dijaspore i stvaranja uslova za njen zdrav, partnerski odnos sa maticom. Govorili su: dr Miloje Milićević, Mladen Manojlović, Milena Simišić, Ilija Malinić, Nikola Živković, Stanislava Barać, prota Dragan Sekulić, Vuksan Petković, Velibor Dobrić i Vojkan Drašković.

Bilo je tu spominjanja već poznatih tema (sudbina novca iz Fonda dijaspore koji je delovao u vreme Miloševićeve vladavine, muke sa dopunskom školom na maternjem jeziku, nedostatak mladih u upravama naših udruženja, mali uticaj Srba na nemačku političku scenu…), ali i razmene mišljenja o aktuelnim pitanjima (predsednički izbori zakazani za 13. juni, jevtiniji avioprevoz do Beograda, sveopšte priznavanje važne uloge Srpske pravoslavne crkve u očuvanju nacionalnog identiteta, (ne)služenju vojnog roka u otadžbini, gostovanjima istinskih umetnika iz Srbije među zemljacima u inostranstvu…).
Dijaspora je te večeri u Berlinu „otvorila dušu“, a visoki funkcioneri ministarstva u Beogradu su izvršili iskreni inventar potreba koje su tom prilikom spomenjane. I svi su bili zadovoljni.