Unapredićemo odnose Matice i rasejanja

UNAPREDIćEMO ODNOSE MATICE I RASEJANJA

• Novi zakon o državljanstvu rešiće mnoge nagomilane probleme, a verujem da će na sledećim izborima više naših građana iskoristiti svoje biračko pravo, uz rešavanje tehničkih problema, istakao pomoćnik ministra za dijasporu Vlade Srbije u razgovoru sa sunarodnicima u čikagu • Poseta s ciljem da se iz prve ruke saznaju problemi, predlozi i ideje državljana Srbije koji žive u Americi • Posebna pažnja biće posvećena ekonomskoj i kulturnoj saradnji

Miodrag Božović, pomoćnik ministra za dijasporu u Vladi Republike Srbije, ovih dana je u poseti Americi. Na velikom skupu 4. jula, na imanju manastira Nova Gračanica, govorio je okupljenima o zadacima i obavezama novoformiranog ministarstva, upoznao se sa mnogim uticajnim Srbima i predstavnicima nacionalnih organizacija, a u petak je u Generalnom konzulatu Srbije i Crne Gore u čikagu razgovarao sa prisutnima o najakutnijim problemima ovdašnje dijaspore i načinima da se oni na obostrano zadovoljstvo reše.
Predstavljajući gosta, generalni konzul Desko Nikitović je rekao da nije previše urađeno na rešavanju problema i otvorenih pitanja koje dijaspora godinama postavlja, ali da Ministarstvo sada pruža nadu za konkretnije razgovore i aktivnosti.
Obraćajući se prisutnima, Miodrag Božović je preneo pozdrave ministra za dijasporu i svih zaposlenih iz ovog ministarstva, naglašavajući da ni ono ne bi postojalo da nema naših građana u svetu i da će odnosi matice i dijaspore sigurno biti kvalitetno unapređeni.

Na putu ka boljoj Srbiji

• Vi ste od osnivanja stranke član Srpskog pokreta obnove. Kako sada vidite političku scenu Srbije, mogu li se demokratske snage konačno okupiti na putu ka boljoj Srbiji?
– Srpski pokret obnove je od prvog dana insistirao da se stvori čvrst demokratski blok u Srbiji i da se konačno raščisti sa radikalizmom i komunizmom, da deo Srbije koji je krenuo ka budućnosti bude u demokratskom bloku. Mislim da je pobeda Borisa Tadića na predsedničkim izborima veoma veliki napredak, verujem da će se Demokratska stranka uključiti u rad Vlade i da će to doprineti bržoj demokratizaciji i ulasku u evropske i transatlantske integracije. Taj demokratski blok će u budućnosti, verujem, imati većinu u Skupštini, a siguran sam da ćemo uskoro i konačno raskinuti sa retrogradnim snagama.

– U proceduru je ušao novi Zakon o izmenama i dopunama Zakona o državljanstvu, prema kome će građani imati pravo na državljanstvo Srbije ukoliko su u njoj živeli najmanje tri, a ne pet godina, kako je bilo do sada. Državljani mogu postati lica čiji je jedan ili su oba roditelja državljani Srbije, bez obzira da li oni žive u Srbiji, a građani Srbije mogu postati i lica koja su u braku sa državljaninom Srbije. To su značajne izmene i pojednostaviće proceduru, rešiti mnoge probleme sa kojima su se naši građani i njihovi potomci širom sveta decenijama susretali. Verujemo da će Zakon biti izglasan u Skupštini.
Nakon izlaganja, pomoćnik ministra je razgovarao sa prisutnima, odgovarajući i na problematična i provokativna pitanja, najčešće vezana za denacionalizaciju i povratak oduzete imovine, naglašavajući da razgovori ne bi trebalo da imaju političku konotaciju.
– Ja sam jedan od trojice pomoćnika ministra za dijasporu, na tim pozicijama su i gospodin Jakšić i gospodin Krivokuća, tu je izamenik ministra gospodin čotrić, a ministar za dijasporu je dr Vojislav Vukčević. Naše ministarstvo je počelo da radi 4. marta 2004. i za sada je smešteno u prostorijama Agencije za dijasporu, u ulici Svetozara Markovića 42.

Izbor za mis

• Ove godine Ministarstvo za dijasporu biće pokrovitelj manifestacije „Mis dijaspore“. Završna revija za Ameriku biće održana 22. avgusta u čikagu. Kako je došlo do te saradnje i šta ta revija lepote može značiti i za ministarstvo i za građane?
– Mi smo prihvatili pokroviteljstvo izbora „Mis dijaspore“, jer mislimo da će tim kulturno-umetničkim i zabavnim programom biti moguće da svetu predstavimo lepotu, ali i kulturne domete, pokažemo svetu jednu drugačiju sliku Srbije od one koja mu je pogrešno nametnuta. Trudićemo se da sve bude na veoma visokom nivou, uz vašu pomoć, naravno.

Pre mesec dana, verovatno ste i vi o tome obavešteni, dobili smo reprezentativnu zgradu nekadašnje Nacionalne banke u Vasinoj ulici. To je veliki prostor i biće adekvatan za potrebe našeg ministarstva. Biće to, praktično, vaša kuća i ja verujem da je ovo istorijski trenutak za našu dijasporu, jer sada postoji ministarstvo koje će ozbiljno brinuti o našim iseljenicima. Ozbiljno smo radili na programu delovanja našeg ministarstva, pre mesec dana smo obišli 11 zemalja Evrope i veoma otvoreno razgovarali sa našim građanima o svim važnim problemima. Zato sam ja sada i u Americi. Mislim da se pozitivno menja odnos države prema dijaspori, i to su veoma važni pomaci. Naravno, problemi naših ljudi u Evropi su drugačiji od onih sa kojima se susrećete vi u Americi, ili Australiji i Kanadi, ali odnos države prema svima vama mora biti isti, razgovori se moraju voditi otvoreno i pronalaziti prava rešenja.

• Nedavni predsednički izbori pokazali su nekoliko problema u vezi sa ostvarivanjem biračkog prava naših građana u inostranstvu, koliko je ministarstvo spremno da utiče i na njihovo razrešavanje, hoće li postojati mogućnost glasanja mejlom ili poštom?
– Mi razmatramo te mogućnosti, u ovom trenutku je veoma važno da se Zakon o izborima primenjuje, ali će trebati vremena da se poteškoće eliminišu. Mali odaziv glasača uzrokovan je i kratkim rokovima, ali to je prvi, veoma važan korak. Biće izbora u Srbiji još i mislim da će broj glasača u budućnosti da bude veći. Do sledećih izbora naši sugrađani se mogu upisivati na biračke spiskove, a mi ćemo sagledavati mogućnosti glasanja poštom i mejlom.

• Prvi put ste u Americi bili 1994, a i prošle godine ste posetili naše sugrađane. Ovog puta ste u potpuno novoj ulozi. Koliko se Vaš pogled na stvari promenio, koliko je slika američke dijaspore sada za Vas drugačija, sa kojim ste informacijama o ovdašnjim problemima stigli u Ameriku?
– Jeste, ovoga puta sam izaslanik ministarstva i sa željom da im prenesem program ministarstva i značaj naše saradnje. To je ministarstvo naših građana, jer da nije vas, ne bi bilo ni ovog ministarstva. Mi ćemo biti servis našim građanima, pomoći ćemo da reše sve važnije probleme i zato i želim da od njih saznam šta ih najviše muči. Jer, ako to ne radimo, ne bi trebalo ni da postojimo kao ministarstvo u vladi. Mi ne želimo da obmanjujemo naše građane, oni su godinama varani i pljačkani, decenijama je od njih tražen samo novac, za koji se uglavnom nije znalo kuda odlazi. Naš cilj je da povratimo poverenje i uspostavimo bolje odnose. Ja i ovde, kao i u celoj Americi, imam mnogo prijatelja, oni su ovde započinjali život pre desetak godina, a evo sada sam se lično uverio da su se snašli, mnogi su postali bogati, skoro svi imaju bolji život. Otišli su „trbuhom za kruhom“ i uspeli, jer je naš narod vredan i radan. Drago mi je da su stvarno uspeli i da i dalje pomažu svoje u starom kraju, ali i naše crkve, i ovde i u otadžbini.