U Udinama u Italiji svečano proslavljena parohijska slava

  Proslavljena parohijska slava na severu Italije
  Foto: arhiva D. Đukanović

  Sveti Stefan Novi parohijska slava našeg naroda, koji živi u regiji Friuli Venecija Đulija na severu Italije, svečano je proslavljena uz blagoslov episkopa Andreja. „Nadahnuti primerom Svete porodice Branković, Stefana, Majke Angeline, Maksima i Jovana, parohijani ove mlade zajednice nisu žalili truda da dostojno dočekaju praznik posvećen svom svetitelju“, istakao je jerej Dušan Đukanović. On je dodao da su „pripreme podrazumevale ulepšavanje hrama, gde su ruke vrednih parohijanki iskazale svu ljubav i zahvalnost, kroz blagolepije koje je blistalo u skromnoj kapeli, prepunoj cveća i umetničkih radova na platnu koji je dar Verice Ranković. Ikona i spomen ploča sa kratkim tekstom o boravku Svete porodice u mestu Belgrado (Varmo), uramljene su u umetnički ram, koji je darivala porodica Stojanović“.

  Proslava je počela u mestu Belgrado, gde je Sveta porodica živela polovinom 15. veka, molitvom u hramu posvećenom Svetom Nikoli, uoči praznika 16. oktobra 2021. Sledilo je svečano predpraznično Večernje u hramu u Udinama, gde se okupio veći broj vernika među kojima su bili i parohijani Ukrajinske Pravoslavne Crkve (Moskovska Patrijaršija) zajedno sa svojim starešinom, jerejem Vladimirom Meljničukom. Otac Vladimir je bogosluživao je službom a sasluživao je paroh udinski jerej Dušan Đukanović.

  • Ikona i spomen ploča sa kratkim tekstom o boravku Svete porodice u mestu Belgrado
  Foto: arhiva D. Đukanović

  „Punoća praznika je dostignuta služenjem svete liturgije, kojom je načelstvovao arhijerejski zamenik, protojerej stavrofor Raško Radović starešina u crkvi Svetog Spiridona u Trstu“ dodao je otac Dušanm prenoseći blagoslove i pozdrave vladike Andrije, „čija ljubav i briga za ovu parohiju je stalna i očinska“. Otac Raško se zahvalio prisutnim zvanicama, među kojima su gradonačelnik grada Udina Pietro Fontanini, predsednik SPCO u Trstu Zlatimir Selaković sa saradnicima, predsednik Saveza Srba u Italiji Dušan Aleksić i predstavnici umetničkih društava iz Udina.

  Trpeza ljubavi je bila je u obližnjem restoranu, „gde se u bratskom raspoloženju razgovaralo o proteklom vremenu i postignutom a isto tako i o budućem radu kako bi parohije u Udinama, Porćiji i Trevizu, koje pripadaju istoj Crkvenoj Opštini, dostigle svoj puni razvoj. Da sve protekne u najboljem domaćinskom raspoloženju potrudili su se kumovi, porodice Paunović i Mitić a kumstvo je preuzeo Dušan Aleksić sa porodicom“, dodao je sveštenik Đukanović.

  Druženje i proslava slave
  Foto: arhiva D. Đukonović

   Original Article