Za 10 godina Prosvjete održana predstava „Šta to beše ljubav?”

  Glumci Bečkog teatra mladih Vesne Špirić, Nikola,Despotović, Kristina Đenđinović, Nikola Prerad, Dimitrije Vidaković, Marija Živan
  Foto: arhiva V. Špirić

  Povodom proslave desetogodišnjice Srpsko prosvetnog i kulturnog društva (SPKD) Prosvjeta iz Beča, u četvrtak, 21. oktobra 2021. godine, održana je pozorišna predstava „Šta to beše ljubav?”, koju su izveli glumci Bečkog teatra mladih. Ova mlada družina je deo bečke Prosvjete i iako je ovo je njihovo prvo pojavljivanje na velikoj sceni, za predstavu se tražila karta više.

  „Šta to beše ljubav?“, tragikomedija predstavlja kritiku društva, nezdravih veza i muško-ženskih odnosa, u kojoj likovi na komičan način prikazuju mane pojedinca i društva. Na pitanje da li takvo društvo može da preživi režiseri su odgovorili završivši proslavu mature tragedijom, i tako ostavivši publici prostora za razmišljanje i preispitivanje sebe.

  Scenario je nastao kao kombinacija tekstova iz različitih komedija, Dušana Kovačevića, Duška Radovića, ali i tekstova koji su napisali Žan Anuj, Molijer, Nik Zagone i dr. Tako su režiseri Vesna Špirić i Nikola Despotović, adaptacijom poznatih tekstova, dobili potpuno novu percepciju i novu priču.

  • Režiseri (desno) Vesna i Nikola
  Foto: arhiva V. Špirić

  „Moj zadatak nije bio nimalo lak, jer režirati i glumiti u istoj predstavi znači uložiti duplo truda u ceo projekat. Najponosnija sam na scenario koji sam sastavila od raznih tekstova i jedan deo napisala, jer se čitava ideja i sklop tekstova publici najviše dopao. Što se mog glumačkog dela tiče, ja sam igrala osobu koja je u prirodi sto posto drugačija od mene same i zato mi je bio pravi izazov igrati je. Na sceni sam morala da branim sve ono što u životu osuđujem, i to mi je bilo najteže, pa sam jedan deo teksta morala da dopišem da bih je na neki način odbranila i razumela”, istakla je Vesna Špirić.

  U predstavi su igrali, osim Vesne i Nikole, Kristina Đenđinović, Nikola Prerad, Dimitrije Vidaković, Marija Živanović, Jelena Lejić i Peđa Vrcelj. Celu priču je upotpunila čarobna violina Tanje Paucanović, poznata bečkoj muzičkoj sceni. Ovacije publike je dobila mlada Marija Živanović iz Bijeljine za ulogu žene koja bolesno kontroliše svog muža.

  Foto: arhiva V. Špirić

  Nikola Despotović je ponosan na svoje kolege i ceo projekat: „Jako mi je drago što je jedna grupa mladih ljudi, daleko od svojih izvornih domova, uspela da skoro pa u centru Beča održi jedan ovakav događaj, na našem jeziku, za naše ljude i povrh svega za našu dušu. Pripreme, probe i organizacija nisu bile nimalo lake, ali uprkos svim problemima, sjajan je osjećaj uspeti realizovati naše ideje i uloženo vreme i trud u nešto što je gledaoce ostavilo pod jakim utiscima. Naše individualne borbe sa likovima, koje smo se potrudili da prenesemo iz raznih književnih dela su tako bile krunisane pobedom u vidu aplauza, i moram reći da se u tim momentima uvek iznova setim zašto volim pozorište i za šta se vredi žrtvovati. Režiranje i osmišljanje koncepta je bio jedan novi izazov za mene i moram da izrazim svoju veliku zahvalnost svojoj koleginici Vesni Špirić koja je preuzela veliki deo tereta organizacije na sebe i bila uvek spremna da reši sve poteškoće.“ Za svoje kolege, dodao je, da su svi oni deo nečega većeg i umetnički lepog, te se nada da će sarađivati u budućnosti na novim projektima.

  Glumci sa članovima Prosvjete i prijateljima
  Foto: arhiva V. Špirić

   Original Article