U poseti folklornom ansamblu

Na probi se čula samo muzika i s vremena na vreme pištaljka kojom umetnički rukovodilac Vojkan Drašković uspešno (i strogo) drži pažnju mlađanih folkloraša. Dečji ansambl Srpsko-nemačkog društva “Vuk Karadžić – braća Grim” nedavno je odbranio titulu najboljeg u Nemačkoj, a prvi ansambl se upravo priprema za učešće na folklorijadi za severnu Nemačku koja će biti održana 11. marta u Dortmundu.

U naredne dve nedelje mora sve da bude uvežbano do savršenstva i “pod konac”, znaju i igrači i njihov neprikosnoveni vođa sa dve i po decenije iskustva u igri i u učenju drugih da izvedu ono što je koreograf zamislio. U jednoj od retkih pauza, Vojkan Drašković nam tvrdi da su članovi dečjeg folklora (do 12 godina) već preskočili svoju generaciju po igračkom umeću i da su najbolji među njima spremni da uđu i u kolo sa starijima. Ta pohvala je ubrzo i praktično potvrđena kada su se devojčice i dečaci izmešali sa devojkama i mladićima da bi uz pratnju orkestra zajedno odigrali jedno teško kolo. “E, ovo je za folklorijadu”, oduševljeno je primetio jedan od momaka iz prvog ansambla.

U uspeh ovog folklornog ansambla ugrađeno je i veliko angažovanje roditelja koji pružaju istinsku podršku i pomažu svuda gde je to neophodno: od nabavki nošnji (upravo stiže novi komplet iz otadžbine) do organizacije putovanja na takmičenja i gostovanja. Ponosne mame i tate malenih igrača su u nedelju proslavile zajedno sa svojim mezimcima titulu iz Štutgarta.

“Ambicije rastu. Za Dortmund pripremamo novu, sjajnu koreografiju igara iz Crnorečja koju je za nas pripremila Desa đorđević, vrhunski koreograf iz Beograda”, kaže Drašković na rastanku.