Troje nasih dramskih umetnika u trci za prestiznu kanadsku nagradu

Glumica Dragana Varagic, pozorišni reditelj Aleksandar Lukac i scenograf i kostimograf Andelija Curic, jugoslovenski pozorišni umetnici koji žive i rade u Torontu, nominovani su za prestižnu pozorišnu nagradu „Dora“, koja je kanadski ekvivalent poznatoj americkoj nagradi „Toni“. Proglašenje i dodeljivanje nagrada održace se 17. juna u Torontu, a sve nominacije su za predstave izvedene na engleskom jeziku.
Dragana Varagic nominovana je u kategoriji „Najbolja ženska uloga“ za rolu gospode Klito Mestres u monodrami „Oslobodenje“ (The Vindication of Senora Klito Mestres).. Aleksandar Lukac režirao je „Božic kod Ivanovih“, predstavu koja je nominovana za najbolju produkciju, a Andelija đuric konkuriše za „Doru“ kao uspešni kostimograf.

Jaka konkurencija

Nagrada „Dora“ ustanovljena je 1979. godine i za nju konkurišu gotovo sva najznacajnija teatarska ostvarenja u toku prethodne kalendarske godine. Dodeljuje se u više kategorija razvrstanih u cetiri grupe, medu kojima je i „nezavisno pozorište“, u kojima za nagrade konkurišu jugoslovenski umetnici.
Nagrada, inace, nosi ime Dore Mavor Mur, koja je rodena u Škotskoj, ali je emigrirala u Kanadu i bila prva Kanadanka koja je pohadala Kraljevsku akademiju dramske umetnosti u Londonu.

– Mnogo me je obradovala ova nominacija, sve je to lepo i neobicno, pogotovu što ja, kao glumica koja je došla iz Jugoslavije, igrajuci na engleskom, imam akcenat. Zato sam posebno radosna što su ljudi iz „Toronto Theatre Alliance“ i nas koji ne govorimo engleski od rodenja nominovali za nagrade. To znaci da prate i cene neciji rad, predanost i dostignuca. Naravno, raduju me i nominacije mojih kolega Andelije i Aleksandra – kazala je za „Vesti“ Dragana Varagic.
Krajem prošle godine ona je sa istom predstavom, samo na srpskom jeziku, gostovala u svom maticnom Narodnom pozorištu u Beogradu, u kojem je igrala trinćst godina pre dolaska u Kanadu.
Aleksandar Lukac režirao je u Kanadi više od dvadeset predstava. Priprema doktorat na Univerzitetu Toronto sa tezom cija je tema drama. Predaje na Univerzitetu Jork u Torontu i Mekmaster u Hamiltonu, kao i na koledžima Glendon i DŽordž Braun u Torontu.
Andelija đuric dobitnica je kanadske nagrade za najboljeg mladog umetnika u usponu. Radila je kostime za brojne predstave, medu kojima su i dve svetske premijere.