Studenti povezuju narode

Obeležavajuci na Sorboni uspešno održan celodnevni kolokvijum u organizaciji francuskih studenata „Medunarodnih odnosa i akcija u inostranstvu“, u saradnji sa Jugoslovenskim kulturnim centrom, održano je vece mladosti.
U lepoj atmosferi okupilo se mnogo studenata, koje je pozdravila predstavnica domacina Šantal Loranž, a raspoloženje je podigla grupa „Lulu dine“, u sastavu: violina i vokal Dragan Urlic, gitare Žan-Filip Vatromez i Branislav Zdravkovic, bas Raul Cepelnik i bubnjar Loran Gena.
U ovoj veceri, medu brojnim okupljenim koji su veoma spontano i simpaticno vezli srpsko-francuska poznanstva, najaktivnija je bila petorka studenata. Stigli su iz Beograda i na konferenciji se zapaženo predstavili izlaganjima na temu „Srbija, godina druga“.
– Svi smo bivši clanovi „Otpora“, a i dalje smo aktivni u nevladinim organizacijama. Cetiri dana smo gosti francuskih studenata i veoma smo zadovoljni. U Pariz smo došli da prikažemo jedan novi lik Srbije. Mi predstavljamo mladu generaciju i na nama je buducnost. Ovde smo dogovorili saradnju i razmene, dakle, idemo dalje – rekla je Ana Vuksanovic.
Ivan Radojcic je istakao da su „francuski prijatelji obavili veliki posao za nas“, a procenio je:
– U poredenju naše i francuske mladosti postoje razlike, ali je veoma važno da, kad se nademo zajedno, odmah pronademo zajednicki jezik.
Marija Kulundžic ovako opisuje:
– Sve je proteklo odlicno. Konferencija je na pravi nacin povezala studente Evrope. Prvi put smo u Parizu i carobno je!
– Siguran sam da ce veza francuske i srpske mladosti uciniti mnogo na unapredenju ekonomske, politicke i kulturne integracije Srbije u Evropu. Razlika izmedu nas i njih je u stepenu svesti. Naime, oni nisu kao mi bili optereceni tokom proteklih 12 godina – ocenjuje Vladimir Milovanovic.
Dobru volju francuskih studenata istice i Aljoša Dražovic:
– Divni su domacini! Uspostavili smo prijateljske odnose, što je i kljuc približavanja dva naroda i to na nacin licnog prema dobroj diplomatiji.