Sumadija za oko i dusu

U organizaciji folklorne grupa „Stevan Sindelic“ koja deluje pri crkvi Svete trojice u Kicineru, proteklog vikenda održana je jubilarna 20. folklorama.
Ovu veliku smotru srpskog narodnog stvaralaštva blagoslovili su sveštenici crkve Svete trojice protojerej Vasa Pejovic i jerej Zlatibor đuraševic, a prisustvovao je i sveštenik iz crkve Svetog đorda iz Vaterloa Milovan Sredojevic. Uvodno slovo ispred domacina održao je Predrag Vojinovic, predsednik „Sindelica“ koji je inace vodio celovecernji program. Kanadsku i srpsku himnu otpevale su sestre Sanja i Marina Brankovic, muzicki biseri iz Kicinera.

„LJudi iz senke“

Na ovakvim smotrama oni se takoreci ne primecuju, a u stvari najvecim delom od njihovog znanja i truda zavisi kvalitet programa. Rec je o koreografima koji su danima svoje znanje, korak po korak, prenosili mladim igracima. Za ovu priliku ovaj posao, na zadovoljstvo svih, uspešno su odradili: Mile Peric, Mile Ocokoljic, Aleksandar Rajak, Nikola Jovic, Angel Davitkov i Dragan Maklenov.

Na ovoj velikoj smotri ucestvovali su pored „Stevana Sindelica“ folklorni ansambli „Gavrilo Princip“ iz Vaterloa, „Stražilovo“ iz Toronta, „Beli andeo“ iz Otave, „Karadorde“ iz Hamiltona, „Avala“ iz Cikaga, „Kordun“ iz Misisage i „Neven“ iz Hamiltona. Za muzicki deo programa pobrinuo se bend „Košava“ koji je goste zabavljao do ranih jutarnjih sati.
Igre iz Šumadije, Niša, Vranja, Leskovca, Crne Trave… šopske, cobanske, vlaške igre, samo su deo repertoara koji su prisutni mogli da vide u izvodenju vrsnih mladih folklorista.
Kao i proteklih godina i ova, jubilarna 20. folklorama u Kicineru bila je pravi praznik za oci i dušu srpskog naroda na ovim prostorima. Zvuci Šumadije, kao simbola matice, ispunili su srca svih prisutnih.
Organizatori su ucinili sve da ova smotra u potpunosti uspe. Ostaje, ipak, utisak da je u publici najviše bilo onih cija deca igraju u folklornim grupama.