Episkop istočnoamerički Irinej pisao Blinkenu zbog svetinja na Kosovu

Njegovo Preosveštenstvo Episkop istočnoamerički Irinej uputio je pismo američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu povodom otvorenih progona prištinskih vlasti nad Srpskom pravoslavnom crkvom, a posebno se osvrnuo na slučaj manastira Visoki Dečani navodeći da bi trebalo da bude razmotreno uvođenje sankcija za sve aktere ove “istorijske nepravde” , saopštili su iz kancelarije Episkopa istočnoameričkog.

– Vladika Irinej je proteklih godina često apelovao i lično se zauzimao u američkoj javnosti za zaštitu prava i osnovnih ljudskih sloboda sveštenstva, monaštva i vernika Srpske Pravoslavne Crkve na Kosovu i Metohiji. U najnovijem pismu, Vladika je skrenuo pažnju Sekretaru Blinkenu da se ove godine navršava šest godina od donošenja pravosnažne presude najviših sudskih vlasti u Prištini, kojom se ispravlja istorijska nepravda i vraća oteta zemlja Manastiru Visoki Dečani, a koja do današnjeg dana ostaje nesprovedena – navedeno je u saopštenju.

Podsećaju da zvaničnici u Prištini javno odbijaju da sprovedu tu sudsku odluku jer je u pitanju Srpska pravoslavna crkva.

– Vladika je izrazio posebnu zabrinutost povodom eskalacije negativne retorike prištinskih vlasti i ličnosti iz političkog i javnog života južne srpske pokrajine, koji sve otvorenije odbijaju da Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi priznaju zakonom i lokalnim ustavom garantovana prava – navode dalje.

Kako bi ovaj problem bio uskoro rešen, kako se kažu, vladika je pozvao američke vlasti da razmotre uvođenje sankcija za sve aktere “ove istorijske nepravde”, budući da ovakvim diskriminatornim postupcima ugrožavaju pomirenje među narodima i destabilizuju region.

Чланак Episkop istočnoamerički Irinej pisao Blinkenu zbog svetinja na Kosovu се појављује прво на Vesti online.