Tradicionalna centralna folklorijada za Francusku

Ekipa KUD “Biseri” iz Kreteja je pobednik najvece godisnje smotre naseg folklora u Francuskoj, tradicionalnog Interkluba. Druga je “Kozara” iz Montroja, trece “Prijateljstvo” iz Sen Denija, a cetvrta “Mladost” iz Pariza.Interklub je odrzan u velikoj sali “Zan Vilar” u pariskom predgradu Arzentoj i u organizaciji domacina kluba “Bratstvo i jedinstvo”, na celu sa predsednicom Nadom Spasenic i KUD “Biseri” koje predvodi predsednik Mica Kovijanic.Ovaj veliki skup, uz prisustvo oko 2.000 nasih veseljaka, istovremeno je bio i generalna proba pred predstojece Evropsko prvenstvo srpske foklorne dijaspore.

Smederevac kao iznenadenje
Priznanja su urucivali potpredsednik Zajednice Milos Jankovic, Rada Aleksic iz agencije “Vojaz Rada” i direktor JAT Gmitar Dugalic. U nastavku priredbe je mlada Danijela Obrenic uz pratnju harmonikasa Milana Jovicica otpevala “đurdevdan”, orkestar “Slatka tajna” bio je neumorni vodic kola, a kao iznenadenje veceri stigao je Smederevac, pa uzviknuo “Oj, Moravo”…

Interklub je otvorio Zoran Jankovic, predsednik Zajednice srpskih i jugoslovenskih klubova u Francuskoj, potom su se okupljenima obratili generalni konzul SRJ Milos Bogicevic i konzul Garilo Knezevic, gosti su bili “Dunav” iz Kana, program je vodila ljupka Sladana Acic, ucenica JDS Ivana Stojkovic je recitovala “Domovinu”. Treme i velikog uzbudenja je bilo u izobilju, a roditelji su se nametnuli kao najbolji navijaci. Uz to, uvodnim tackama “led su probili” poletarci, koji su nagovestili veliku buducnost naseg i francuskog folklora.Zvanje pocasnog predsednika Zajednice uruceno je Aleksandru Markovicu, a “Poletu” je saopsteno da je zbog promasaja izbora koreografije nastupao van konkurencije.