Tradicionalna centralna folklorijada za Francusku

Ekipa KUD „Biseri“ iz Kreteja je pobednik najvece godisnje smotre naseg folklora u Francuskoj, tradicionalnog Interkluba. Druga je „Kozara“ iz Montroja, trece „Prijateljstvo“ iz Sen Denija, a cetvrta „Mladost“ iz Pariza.Interklub je odrzan u velikoj sali „Zan Vilar“ u pariskom predgradu Arzentoj i u organizaciji domacina kluba „Bratstvo i jedinstvo“, na celu sa predsednicom Nadom Spasenic i KUD „Biseri“ koje predvodi predsednik Mica Kovijanic.Ovaj veliki skup, uz prisustvo oko 2.000 nasih veseljaka, istovremeno je bio i generalna proba pred predstojece Evropsko prvenstvo srpske foklorne dijaspore.

Smederevac kao iznenadenje
Priznanja su urucivali potpredsednik Zajednice Milos Jankovic, Rada Aleksic iz agencije „Vojaz Rada“ i direktor JAT Gmitar Dugalic. U nastavku priredbe je mlada Danijela Obrenic uz pratnju harmonikasa Milana Jovicica otpevala „đurdevdan“, orkestar „Slatka tajna“ bio je neumorni vodic kola, a kao iznenadenje veceri stigao je Smederevac, pa uzviknuo „Oj, Moravo“…

Interklub je otvorio Zoran Jankovic, predsednik Zajednice srpskih i jugoslovenskih klubova u Francuskoj, potom su se okupljenima obratili generalni konzul SRJ Milos Bogicevic i konzul Garilo Knezevic, gosti su bili „Dunav“ iz Kana, program je vodila ljupka Sladana Acic, ucenica JDS Ivana Stojkovic je recitovala „Domovinu“. Treme i velikog uzbudenja je bilo u izobilju, a roditelji su se nametnuli kao najbolji navijaci. Uz to, uvodnim tackama „led su probili“ poletarci, koji su nagovestili veliku buducnost naseg i francuskog folklora.Zvanje pocasnog predsednika Zajednice uruceno je Aleksandru Markovicu, a „Poletu“ je saopsteno da je zbog promasaja izbora koreografije nastupao van konkurencije.