Epoha srpske kulture

epoha-srpske-kulture
Epoha srpske kulture

M. Milanović

Slede novi izazovi: Zvanice na proslavi

Kulturni centar Srbije u Parizu je 26. maja prošle godine počeo da obeležava veliki jubilej, pet decenija postojanja, a završni čin desio se ovih dana. Posle godinu dana bogatog programa i ulaska u šestu deceniju završeno je obeležavanje 50 godina postojanja jedne od najznačajnijih ustanova Srba u dijaspori.

Dešavanja u KCS uvek izazovu veliku pažnju publike

Uz prisustvo velikog broja zvanica, rođendansku tortu sa brojem 51 i koktel, bilo je svečano i veselo, kao i na početku proslave u maju 2023. Među zvanicama su bile ambasadorke Srbije i Bosne i Hercegovine Ana Hrustanović i Bojana Kondić Panić, Cile Marinković, poznati naš slikar, Toma Garevski, arhitekta, Marija Praizović, koordinatorka dopunske nastave na srpskom, Saša Pešić, predsednik udruženja Svi Srbi u Parizu, Marija Marinković i Jelena Radenković iz udruženja Kragulj, Blaženka Trivunčić, doktorantkinja na Univerzitetu Sorbona, učiteljice Milija Jevremović, Katrina Strailović, Biljana Knežević i drugi. Svi oni su prisustvovali zatvaranju izložbe “Igra ruku, nevaljala igra” Eme Bregović, mlade umetnice, ćerke slavnog muzičara Gorana Bregovića, čime je okončano obeležavanje pola veka Kulturnog centra Srbije u Parizu.

Rođendanska torta: Ambasadorka Ana Hrustanović i Natali Beljanski

Bilo je više od 50 izložbi, književnih večeri i raznih drugih kulturnih događaja koji su, kaže Natali Beljanski, direktorka Kulturnog centra Srbije u Parizu, zaokružili jednu epohu.

– Počeli smo prošle godine velikom izložbom Save Šumanovića, jer su tako veliki jubileji, kao što je ova 50-godišnjica, uvek momenat da se setimo prošlosti i da planiramo nove izazove i da dobijemo neku novu inspiraciju za budućnost. U tom smislu, mislim da na dobar način i završavamo, izložbom jedne mlade umetnice Eme Bregović, koja je aktuelna i na srpskoj i francuskoj sceni, i upravo na taj način nastavlja tradiciju onih starih umetnika koji su povezivali Srbiju i Francusku – istakla je Natali Beljanski.

Učiteljice: Marija Praizović, Milija Jevremović i Biljana Knežević

Prikazan je i video-zapis sa nekih od događaja tokom proslave jubileja u prethodnih godinu dana, a pojedini među prisutnima su posebno vezani za KCS, kao što je čuveni Cile Marinković.

– Moja prva izložba je bila davne 1977, u tada tek otvorenom jugoslovenskom Kulturnom centru koji se nalazio u ulici Kolize, blizu Jelisejskih polja – seća se Marinković.

Gosti: Marija Marinković, Blaženka Trivunčić, Jelena Radenković i Saša Pešić

Saša Pešić, predsednik udruženja Svi Srbi u Parizu, navodi da ovaj značajan događaj potvrđuje važnost Kulturnog centra Srbije kao mesta okupljanja umetnika i ljubitelja kulture, ali i naše dijaspore uopšte.

Gosti su uživali u prijatnom ambijentu, a atmosfera je bila ispunjena radošću i zajedništvom. Svi prisutni su, uz vatromet i tortu, poželeli KCS još mnogo uspešnih godina. Proslava 50. rođendana Kulturnog centra bila je ne samo prilika za retrospektivu i slavlje dosadašnjih uspeha, već i inspiracija za buduće projekte i aktivnosti kojima će promovisati srpska kultura u francuskoj prestonici.

Vladan Jocić, Beba i Cile Marinković

Istorijat na filmu

Istorijat Kulturnog centra i njegove aktivnosti kao najznačajnije srpske institucije kulture u svetu ostaće zabeleženi i na filmu.

– Mogu da kažem da će se 2024. završiti promocijom dokumentarnog filma “Uprkos vetru”, koji će pokazati celu ovu godinu proslave jubileja, ali i retrospektivu rada KCS u Parizu u prethodnih 50 godina – kaže Natali Beljanski.

Dokumentarac “Uprkos vetru” režira Vladan Jocić, dopisnik RTS iz Pariza.

Tim mladih sa ambasadorkom, Emom Bregović i Natali Beljanski

Promoteri Srbije

Ambasadorka Ana Hrustanović je, između ostalog, publici predstavila kompletan tim Kulturnog centra Srbije koji sačinjavaju Vesna Filipović Nikolić, Dijana Koprivica, Sara Matić, Stefan Lukač i Nenad Milosavljević. Ona je rekla da ove mlade ljude posle godine obeležavanja jubileja sada čeka veliki posao promotera Srbije tokom Olimpijskih igara.

Detaljnije