Svetosavski bal u Becu

Srpski centar iz Beca i ove godine organizovace, 24. januara, “Svetosavski bal” u glavnom gradu Austrije, cime se nastavlja negovanje tradicije održavanja srpskih balova u Austriji.
Tradicija srpskih balova u glavnom gradu Austrije potice još iz prošlog veka, a “Srpski centar” organizovanjem ovakvih manifestacija želi da podseti na znacaj Beca za srpsku kulturu i umetnost. Naime u Becu su štapana i pisana brojna kapitalna dela srpske književnosti.
Po vec ustaljenoj tradiciji bal ce biti otvoren izvodenjem “Srpskog kadrila”, koji je komponovao poznati austrijski kompozitor Johan Štraus mladi, po nalogu kneza Miloša Obrenovica, koji je u to vreme živeo u Becu.
Prvi put “Srpski kadril” izveden je 28. januara 1846. godine na srpskom balu u glavnom gradu Austrije i nakon toga, do 1998. godine, kada je Srpski centar “oživeo” Srpski bal, više nije javno izvoden.
“Srpski kadril” na klaviru izvešce Nataša Veljkovic. Kroz bogati program vodice jugoslovenski glumac Dragan Nikolic.
Takode, u balskom programu nastupice operska pevacica LJiljana Liskovic, i crkveni hor Srpske pravoslavne crkve u Becu, koji ce izvesti “Svetosavsku himnu”.
Kulturno-umetnicko društvo “Bukovik” iz sela Mozgovo (opština Aleksinac) izvešce gradske igre, koje su se na srpskim balovima u Becu, ali i u domovini, igrale.
Srpski bal bice održan 24. januara u prelepom hotelu “Mariot” u samom centru Beca. Rezervacija i kupovina karata može se obaviti u turistickoj agenciji “Falkon turs” (5. becki okrug, Margaretngurtel 100), na telefon: -431 54 54 390.