ŠVAJCARSKA DIJASPORA ŽELI U PARLAMENT

Gotovo 650.000 Švajcaraca u svetu sve upornije zahteva veći uticaj na politiku u matici i već ove jeseni bi na izborima zakazanim za 21. oktobar mogao da se dogodi proboj. Na listi kandidata našlo se već nekoliko imena Švajcaraca iz dijaspore. Za sada su im vrata odškrinuli samo liberali koji su na izborne liste udenuli šestoro zemljaka iz belog sveta, pa su ti kandidati za poslanike danas nastanjeni u Kanadi, Indoneziji, Singapuru, Indiji, SAD i Nemačkoj.

Prethodno je 110.000 Švajcaraca u rasejanju uspelo da se nađe na biračkim spiskovima i sada im preostaje još samo da se izbore za glasanje Internetom. Otadžbina im je 1992. godine dozvolila da to čine poštom, ali moderna vremena traže i nova rešenja. Glasanje pismima pokazalo je loše strane. Zakonom je određeno da njihovi glasovi idu u opštine u kojima su živeli pre odlaska u svet. Tako se na mnogim glasačkim mestima sa malo birača lako videlo za koga su glasali švajcarski gastarbajteri. Glasanje Internetom vratilo bi ponovo punu tajnost glasanju.

Virtuelni kanton

U javnoj raspravi je pomenuto i rešenje stvaranjem „virtuelnog“ 27. kantona koji bi postojao samo na Internetu, ali bi tamo vladali samo oni iz rasejanja i tako dobili priliku da sučeljavaju svoje stavove sa zemljacima koji su ostali kod kuće. Slično rešenje sa posebnom grupom poslanika iz dijaspore već je primenjeno u Francuskoj, Italiji i Portugalu.

Glavni zagovornik ove novotarije (za naredne izbore) je Forum ASO koji u poslednje dve i po godine okuplja 80 poslanika nacionalnog parlamenta i preko njih nastoji da bolje informiše zemljake rasute po svetu.
Sada je kucnuo čas da dijaspora preuzme više odgovornosti za zbivanja u zemlji porekla, smatraju zastupnici Švajcaraca iz inostranstva.

Još nije do kraja razjašnjeno da li su glasovi iz dijaspore „jezičak na vagi“ koji može da presudi u konačnom ishodu izbora, ali se zna da su ti glasači otvoreniji prema svetu od onih koji su ostali u švajcarskim brdima i da glasaju za modernija rešenja, bliža levici nego konzervativcima.