Susreti srpskih i francuskih privrednika

SUSRETI SRPSKIH I FRANCUSKIH PRIVREDNIKA

Drugog dana manifestacije Dani Srbije u Parizu, u toku prepodneva, održan je susret srpskih i francuskih privrednika. Manifestaciju je otvorio prof. dr Predrag Simić, ambasador Srbije i Crne Gore u Francuskoj. Učesnicima se zatim obratio u ime Vlade Srbije Vukman Krivokuća, pomoćnik ministra za dijasporu.

Ukazao je na otvorenost srpske privrede i pozvao naše i francuske privrednike na međusobnu saradnju, kako bi privredna saradnja dve zemlje dostigla nekadašnji obim. Obraćajući se učesnicima skupa Miodrag Nikolić, predsednik Asocijacije za poslovnu saradnju sa dijasporom i svetom je posebno ukazao da naši poslovni ljudi u rasejanju mogu biti značajan most u povezivanju privreda zemalja u kojima sada žive sa svojom otadžbinom i pozvao ih da se u većoj meri uključe u poslovnu saradnju sa maticom.

U ime francuskih privrednika govorili su Bernard Lebrun, predsednik Mešovite francusko – srpsko crnogorske privredne komore i Zan Zak Lekat u ime jedne od najvećih konsultantskih francuskih kuća, koji su preneli zainteresovanost francuskih privrednika za saradnju sa srpskom privredom.
U razgovorima su učestvovali Boško Vidojević, generalni direktor Beogradske pekarske industrije, Milovan Vidojević, predsednik uspešnog proizvodnog preduzeća iz ćuprije, koji već izvozi vrata i prozore u Francusku, ali ima ambiciju da izvoz značajno poveća, kao i drugi srpski i francuski privrednici. Mladen Obradović iz PKS je napravio dobru prezentaciju izvoznih mogućnosti srpske privrede. Skupu je predsedavao Zoran Vučković, direktor Mešovite srpsko – francuske komore koji decenijama živi u Francuskoj i ima sopstveno uspešno francusko preduzeće. Susreti privrednika su okončani individualnim razgovorima.