Susreti matice i dijaspore 2003

Kao ucesnik na ovogodišnjim Susretima matice i dijaspore, koji su održani u vreme uskršnjih praznika u Beogradu, predstavljajuci Skupštinu dijaspore iz Švajcarske, uz prisustvo ostalih 215 ucesnika koji su došli iz celog sveta, kao i svi ucesnici doživeo sam veliko iznenadenje, pa i razocaranje, na koji nacin smo prihvaceni i kako su se odvijali ovi susreti.
Naime, stara prica se ponavlja, po onom: „Trla baba lan, da joj prode dan“ ili „Obecanja ludom radovanja“. A „obecali“ su zaista puno, kao što se dešavalo i u prošlim vremenima i režimima.
O cemu se zapravo radi?

1. Kako koja garnitura politicara promeni fotelje (a ima ih fala Bogu puno), menjaju sve što je ustrojeno i pocelo da funkcioniše, odbace sve to i kreiraju nešto novo što mnogima licno donosi politicke poene, korist i udobne fotelje.
Primer: Od iste vlasti, recimo demokratske, ostaje status kvo sa Savetom dijaspore, niko ga i ne pominje, a formira se „Agencija za dijasporu“ na celu sa gospodinom M. St. Proticem, iako dijaspora zahteva Ministarstvo za dijasporu.

2. Primer drugi: Neverovatno ali istinito, priprema se zakon o dijaspori, obecava gospodin ministar pravosuda V. Batic. Ako smo državljani Srbije i Crne Gore, a jesmo, valjda postojeci zakoni matice važe i za nas.
3. Primer treci: Crnogorski zvanicnici saopštavaju da oni imaju svoju dijasporu i time ocigledno dele bar za sada ujedinjen srpski korpus širom sveta. Ocigledno i nedopustivo prenošenje žalosne i jadne politicke podeljenosti i konfrontacija širom matice sve zarad licne koristi, privilegija i vlasti, a na štetu naroda i države.

Inace, na plenarnom skupu i otvaranju ovogodišnjih Susreta matice i dijaspore prisustvovali su i pozdravili nas kao domacini predsednik Skupštine SCG i pokrovitelj Susreta prof. dr D. Micunovic, Vladan Batic, M. St. Protic, prestolonaslednik A. Karadordevic i drugi koji su posle srdacnih reci dobrodošlice i mnogo obecanja svi do jednog otišli iz sale, verovatno na vaskršnji rucak, a sve nas iz dijaspore ostavili da sami sebe pozdravimo i pricamo istu pricu zbog koje nismo morali da dolazimo sa svih kontinenata i da placamo sebi put i troškove boravka u matici, a i ostavljamo poslove. Ako je i od brace Srba i državnih zvanicnika, „mnogo“ je.
U daljem radu na Susretima, predstavnici dijaspore su vec po ko zna koji put zahtevali pravo glasa širom dijaspore u zemljama gde je to dozvoljeno, bolju organizaciju dopunskog obrazovanja, državljanstvo za naše gradane, regulisanje vojne obaveze, smanjenje putarina, smanjenje taksi za pasoše i ostala dokumenta, uvodenje reda na carinama, organizovaniji i kontrolisani prijem humanitarnih pošiljki, ukidanje birokratskih procedura oko investicija i mnogo cega drugog što je diskriminacija naših gradana iz dijaspore.

U Skupštini Srbije jedan od domacina (Nikolic – Privredna komora) na sve ove zahteve saopšti nam da to radimo „amaterski“, da treba sve to u pismenoj formi da im dostavimo na razmatranje. Odgovoreno mu je da ocigledno ne zna da je sve to uradeno odavno i da svi ti zahtevi stoje po kabinetima i da nikog za to nije briga.
Planirani prijem u Skupštini SCG je otkazan zbog troškova, jer zbog „besparice“ nisu ni telefonske racune platili.
Ne znamo kako, ali završni prijem posle Susreta obavljen je domacinski u Belom dvoru uz tople reci prestolonaslednika Aleksandra Karadordevica.